Διχογνωμία των Ανωτάτων δικαστηρίων για τα νέα Εφετεία

0

Υπέρ της ίδρυσης των νέων Εφετείων στο Ηράκλειο, τη Χαλκίδα, το Αγρίνιο και τη Μυτιλήνη τοποθετείται η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, λίγους μήνες μετά την αντίθετη απόφαση του ΣτΕ. Το θέμα των νέων Εφετείων εξακολουθεί, στο μεταξύ, να πυροδοτεί εντάσεις σε όμορους νομούς που αντιτίθενται στις συγκεκριμένες γεωγραφικές επιλογές.
Ο Άρειος Πάγος, με την απόφασή του, τοποθετήθηκε επί του θέματος κατόπιν σχετικού ερωτήματος που υπέβαλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.
Στην προηγούμενη απόφασή του, το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την προεδρία του κ. Κ. Μενουδάκου, είχε κρίνει παράνομα και τα τέσσερα διατάγματα, για την ίδρυση ισάριθμων νέων Εφετείων, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως έκρινε το Δικαστήριο, στηρίχθηκε σε παρωχημένη, προ διετίας (Μάρτιος 2008), γνωμοδότηση αξιολόγησης δεδομένων της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Επιπλέον, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν τηρήθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες για την εφαρμογή του “εξορθολογισμικού χάρτη των δικαστηρίων” και της επίτευξης του “στόχου της καλής διοίκησης της Δικαιοσύνης”.

Σχόλια