Δρομολογείται η κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ

0

Μέχρι τέλος του έτους εκτιμάται πως θα έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών για την κατάργηση της βίζας που απαιτείται μέχρι τώρα από τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο ολοκληρώθηκε ουσιαστικά κατά την πρόσφατη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, στο Βερολίνο.
Ωστόσο, τα σχετικά κείμενα -που είναι σχεδόν έτοιμα- διαπραγματεύθηκε με τους Αμερικανούς ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος και θα φέρει τη σχετική συμφωνία για κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Μέχρι τώρα, τις διαπραγματεύσεις Αθήνας-Ουάσινγκτον για την κατάργηση της βίζας μπλόκαραν οι υπερβολικές -σε ορισμένες περιπτώσεις- απαιτήσεις των Αμερικανών στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών, τον οποίο ενέτασσαν στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Σε αυτές τις απαιτήσεις αντιδρούν και οι Βρυξέλλες που διαπραγματεύονται συνολική συμφωνία εκ μέρους των «27» με τις ΗΠΑ για τους όρους εισόδου Ευρωπαίων στις ΗΠΑ και Αμερικανών στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, άξονας της τελικής συμφωνίας Ελλάδας- ΗΠΑ είναι η αντίστοιχη συμφωνία που διαπραγματεύεται η ΕΕ και η οποία, όπως σημείωναν, «περιλαμβάνει όρους προστασίας των προσωπικών δεδομένων», τα οποία εξάλλου καλύπτονται και από το κοινοτικό κι από το εθνικό Δίκαιο.
Ωστόσο, στο έγγραφο της επιτροπής Αμερικανών και κοινοτικών προβλέπεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες «για λόγους επιβολής της τάξης, με την έννοια της πρόληψης, του εντοπισμού, της καταστολής, της έρευνας και της δίωξης οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης ή παραβίασης του νόμου σε σχέση με τη διαφύλαξη των συνόρων, τη δημόσια ασφάλεια και την εθνική ασφάλεια, καθώς και για μη ποινικές δικαστικές ή διοικητικές διαδικασίες που συνδέονται άμεσα με τέτοιες πράξεις ή παραβιάσεις».

Σχόλια