spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΔΣΘ: «Όχι» στην απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος

ΔΣΘ: «Όχι» στην απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος

spot_img
spot_img
spot_img

Τους κινδύνους που εγκυμονεί, ιδιαίτερα για τους νέους δικηγόρους, η απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος στην Ελλάδα επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τρίτη ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ).
«Χιλιάδες νέοι στο επάγγελμα δικηγόροι θα βρεθούν στο στόχαστρο των τραπεζών, των εταιριών ασφάλισης αυτοκινήτων και των εργολαβικών-κατασκευαστικών εταιριών, αφού θα τους αναγκάζουν εκβιαστικά να αναλαμβάνουν τις υποθέσεις τους με ελάχιστη αμοιβή», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣΘ, Μανώλης Λαμτζίδης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «πρωτοβουλία που στοχεύει στην εξαπάτηση των πολιτών».
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΔΣΘ, ο αριθμός των δικηγόρων στη χώρα μας είναι δυσανάλογος μεγάλος σε σχέση με τον πληθυσμό. Αρκεί να αναφερθεί ότι για περίπου 10,5 εκατομμύρια κατοίκων υπάρχουν 45.000 δικηγόροι, την ώρα που στη γειτονική Τουρκία των 70 εκατομμυρίων κατοίκων αναλογούν 70.000 δικηγόροι.
Ενδεικτικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ήδη οι νέοι δικηγόροι είναι ότι ο μέσος όρος των παραστάσεων που ανέλαβαν στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης το 2009 όσοι είχαν 5 έως 10 χρόνια στο επάγγελμα ήταν 16,66, έναντι 7,56 για τους νεοεισερχόμενους με εμπειρία 1 έως 5 ετών. Δεδομένου ότι κάθε παράσταση στο Ειρηνοδικείο ή στο Πρωτοδικείο αποζημιώνεται με 67 ευρώ, είναι σαφές ότι η νέα γενιά νομικών αντιμετωπίζει μέχρι και πρόβλημα επιβίωσης.

spot_img

Lawjobs