ΔΣΑ: Καταπέλτης κατά της γνωμοδότησης Σανιδά

0

O Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) εξέφρασε την αντίθεσή του στη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά για την νομική δυνατότητα παρακολούθησης δημοσίων συγκεντρώσεων με ηλεκτρονικά μέσα από την ΕΛ.ΑΣ.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η γνωμοδότηση αυτή «συνιστά θεσμική υπέρβαση του εισαγγελέα του ΑΠ» και «υποκαθιστά» τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρμοδιότητα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι η γνωμοδότηση του κ. Σανιδά «βρίσκεται σε αντίθεση με το άρθρο 9 Α του Συντάγματος, της οδηγίας 45/96 ΕΕ και τους εκτελεστικούς αυτών νόμους, σύμφωνα με τους οποίους η άδεια για την τοποθέτηση μέσω ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ο σκοπός χρήσης τους ανήκει αποκλειστικά στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, οι αποφάσεις της οποίας ελέγχονται ακυρωτικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας».
Η ανακοίνωση του ΔΣΑ εμμένει ότι η γνωμοδότηση του εισαγγελέα «δεν παράγει δίκαιο ούτε ο ίδιος νομοθετεί», ενώ χαρακτηρίζει «περίεργη» τη χρονική στιγμή που εκδόθηκε η γνωμοδότηση καθώς εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ για το ίδιο ζήτημα.
Ο ΔΣΑ εξέφρασε, τέλος, την πάγια αντίθεσή του στο ηλεκτρονικό φακέλωμα και στην παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών ελευθεριών των πολιτών.

Σχόλια