ΔΣΑ: Σημαντικές οι καθυστερήσεις στις δίκες

0

Έως τέσσερις με πέντε υποθέσεις την ημέρα εκδικάζονται στα διάφορα Τμήματα του Πρωτοδικείου Αθηνών ενώ στα πινάκια αναφέρεται ότι θα εκδικαστούν 20 με 25 υποθέσεις τόνισε, χθες, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δ. Παξινός.
Το προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τις καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων του Πρωτοδικείου Αθηνών και για το μικρό αριθμό υποθέσεων που εκδικάζονται. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Δ. Κυριτσάκης και Χ. Αθανασίου, αντίστοιχα.
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν δικαστές οι οποίοι καθυστερούν υπερβολικά την έκδοση αποφάσεων. Για τα προβλήματα αυτά, είπε ο κ. Παξινός, έχει ενημερώσει ο ΔΣΑ τόσο τον πρόεδρο όσο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά και τον επιθεωρητή των δικαστηρίων εδώ και μήνες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, σήμερα εκκρεμούν τουλάχιστον 1.000 υποθέσεις που έπρεπε να έχουν ήδη εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις.
Επίσης, ανέφερε ο Παξινός ότι οι δικαστές ανεβαίνουν στην έδρα και ουσιαστικά δεν δικάζουν αφού αναβάλλουν το μεγαλύτερο μέρος των υποθέσεων και ζήτησε να μειωθούν οι μακροχρόνιες διακοπές των δικαστών και των εισαγγελέων. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ ανέφερε ότι αν συνεχιστεί το φαινόμενο αυτό οι δικηγόροι θα κατέλθουν σε αποχή. «Μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών υπάρχουν σήμερα 20 ράθυμοι δικαστές πλέον αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, που καθυστερούν την έκδοση αποφάσεων, ενώ ο αριθμός έκδοσης των αποφάσεων κάθε χρόνο και μικραίνει ακολουθώντας φθίνουσα πορεία», τόνισε ο Δημήτρης Παξινός.
Ο Κυριτσάκης ανέφερε ότι εδώ και μία πενταετία η ΕΔΕ ζητάει να ψηφιστεί νόμος για την εθελουσία έξοδο των δικαστών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ενώ είπε ότι οι ράθυμοι δικαστές παραπέμπονται στα πειθαρχικά όργανα και είναι δεδομένη η βούληση της Ένωσης οι ράθυμοι δικαστές και αυτοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας να φύγουν από το δικαστικό σώμα.

Σχόλια