ΔΣΠ: Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης για το Δικαστικό μέγαρο

0

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γ. Σταματογιάννης και τα μέλη της Επιτροπής Κτιρίου του Συλλόγου συνάντησαν τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, με τον οποίο συζήτησαν το ζήτημα της μεταστέγασης των Δικαστηρίων Πειραιά εντός των Διοικητικών ορίων του Δήμου Πειραιά.

Κατά τη συνάντηση τονίστηκε, εκ μέρους των εκπροσώπων του ΔΣΠ, ότι το θέμα είναι ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΟ αφού 52 φορείς του Πειραιά, περιλαμβανομένης της Εκκλησίας και του ΕΒΕΠ, είναι αντίθετοι με τη μεταστέγαση στο κτίριο του ΚΕΡΑΝΗ.

Ο κ. Υπουργός συμφώνησε να ερευνηθεί το ενδεχόμενο μεταφοράς μέρους των Δικαστικών Υπηρεσιών του Πειραιά στο παραχωρούμενο από τον Δήμο κτίριο της πρώην Ραλλείου στην Πλατεία Κοραή, αναθέτοντας στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου, «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ» ΑΕ, την προμελέτη της τεχνικής καταλληλότητας του ανωτέρω κτιρίου. Παράλληλα ο κ. Χ. Αθανασίου δεσμεύθηκε για την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας στο Δικαστικό μέγαρο της οδού Σκουζέ.  

Σημειώνεται ότι το θέμα έχει τεθεί από τους υποψηφίους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής. Ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος δήλωσε πως ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου πείστηκε από τα επιχειρήματά του Δήμου και έδωσε εντολή στην αρμόδια κατασκευαστική εταιρεία του υπουργείου να εξετάσει τη μελέτη του φακέλου, για τη μεταφορά των δικαστηρίων στη Ράλλειο.

«Όταν λέγαμε ότι αυτή η δημοτική Αρχή δεν θα αφήσει τα δικαστήρια να φύγουν από την πόλη, έλεγαν κάποιοι ότι ήδη τα δικαστήρια φεύγουν και όταν συναντήθηκα με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου και του πρότεινα το κτίριο της πρώην Ραλλείου, το λοιδορούσαν» τόνισε ο δήμαρχος Πειραιά και προσέθεσε ότι «σήμερα η πόλη κέρδισε μια ακόμη μάχη».

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις του κ. Β. Μαρινάκη υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με το συνδυασμό “Πειραιάς Νικητής”, ο οποίος δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον κ. Ν. Χατζηνικολάου, ότι τα δικαστήρια του Πειραιά πρέπει να παραμείνουν στην πόλη του Πειραιά.

Ο κ. Ιωάννης Καρδαράς μέλος Δ.Σ. του Δ.Σ.Π. και Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά με το «Λιμάνι της Αγωνίας-ΠΕΙΡΑΙΑΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ» σε σχετική ανακοίνωση του αναφέρει:

” Στο πρόσφατο θέμα της επικαιρότητας με τα Δικαστήρια του Πειραιά και τη συνάντηση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του Δ.Σ.Π. (στην οποία μετέχω) με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, διάβασα ότι ο απερχόμενος Δήμαρχος, κ. Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ, πανηγυρίζει ότι μένουν τα Δικαστήρια στην πόλη κατόπιν ενεργειών του. Πλην όμως πανηγυρίζει με ξένα κόλλυβα. Είναι οι αγώνες των δικηγόρων και των 52 φορέων του Πειραιά που έφεραν μία πρώτη μικρή νίκη με την αναδίπλωση του Υπουργού. Ο ίδιος ο κ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ δεν έχει κάνει κατηγορηματικά τίποτα. Και έρχεται η δήλωση-βόμβα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του γνωστού Ν. Κανελλόπουλου (που επιβιώνει με όλες τις Κυβερνήσεις) ο οποίος δηλώνει: «ότι καμία απολύτως επίσημη πρόταση δεν υπήρξε από τον κ. Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟ, αφού δεν κατέθεσε ποτέ τα σχέδια της πρώην ΡΑΛΛΕΙΟΥ που υπάρχουν στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά καθώς και τυχόν μελέτες που να συγκλίνουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις (κόστος, στατικότητα κλπ). Αν δεν κατατεθεί συγκροτημένη πρόταση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να ανατραπεί η μεταφορά τους». Για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται η γνώση, η σοβαρότητα αλλά και η επιφυλακτικότητα του Υποψηφίου Δημάρχου Θ. ΔΡΙΤΣΑ που σε εφημερίδες και στα Μ.Μ.Ε. δήλωσε ότι: «οι Πειραιώτισσες και οι Πειραιώτες δεν θα δεχθούν «πυροτεχνήματα» προεκλογικής σκοπιμότητας. Η μόνη πραγματική εγγύηση είναι η αναθεώρηση της σύμβασης με το Δημόσιο ΤΑΙΠΕΔ και ιδιώτη με αλλαγή της δεσμευτικής χρήσης για Δικαστήριο του κτιρίου ΚΕΡΑΝΗ». Άλλωστε στην από 12/5/2014 επιστολή μου που απηύθυνα προς όλους τους συναδέλφους για τα διαμειφθέντα στη συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης (την οποία αποστέλλω και στη LAWNET) αναφέρθηκα για επίδειξη αυτοσυγκράτησης, επαγρύπνησης και ότι ο αγώνας συνεχίζεται.