Δύο καταδίκες για την Ελλάδα από το ΕΔΔΑ

0

Η πρώτη υπόθεση αφορούσε την προσφυγή του Α.Ε., ενός τούρκου υπηκόου κουρδικής καταγωγής, ο οποίος διώχθηκε για τις πολιτικές του δραστηριότητες στην Τουρκία και συνελήφθη το 2009, έχοντας στην κατοχή του πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Ο Α.Ε. μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα κράτησης μεταναστών της Θεσσαλονίκης και συγχρόνως υπέβαλε αίτηση για χορήγηση του δικαιώματος διεθνούς προστασίας (άσυλο), η οποία απορρίφθηκε το 2010. Ωστόσο, αρχηγός της Αστυνομίας της Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη του τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζε ο τούρκος υπήκοος εάν επέστρεφε στην Τουρκία, του χορήγησε άδεια προσωρινής παραμονής και τον άφησε ελεύθερο. Στη συνέχεια ο Α.Ε. άσκησε προσφυγή ενώπιον του ΕΔΔΑ υποστηρίζοντας, ότι καθ όλο το διάστημα της κράτησής του, παραβιάστηκαν βασικά ανθρώπινα δικαιώματά του. Το ΕΔΔΑ δέχθηκε τους ισχυρισμούς του και καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και ασφάλεια, καθώς και για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, με βάση τις οποίες απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, υποχρεώνοντας τη Χώρα σε καταβολή στον Α.Ε. αποζημίωσης ύψους 8.000 ευρώ, προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά σε Έλληνα υπήκοο, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούνιο του 2012, κατηγορούμενος για αδικήματα, τα οποία επισύρουν φυλάκιση έως και 20 χρόνια. Ωστόσο, ο προσφεύγων δήλωσε ευθύς εξαρχής ότι ήταν φορέας ηπατίτιδας C και υπέβαλε αίτημα η κράτησή του να μην υπερβεί τους 6 μήνες, καθώς μία τέτοια εξέλιξη ήταν πιθανό να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγείας του, δεδομένου ότι έπασχε και από σκλήρυνση κατά πλάκας. Η αίτησή του αρχικώς απορρίφθηκε, αλλά τον Ιούνιο του 2013 αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

Ωστόσο, το ΕΔΔΑ, εκδικάζοντας την προσφυγή του, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια και υποχρέωσε τη χώρα να του καταβάλει 3.000 ευρώ, ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη.