Δυσφορία στην κυβέρνηση για τη διεκδίκηση των αναδρομικών από τους δικαστές

0

Δυσφορία επικρατεί στην Κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Οικονομίας, από την επιμονή των δικαστικών λειτουργών να διεκδικήσουν τα αναδρομικά πέντε ετών.

Κορυφαίοι Υπουργοί κάνουν λόγο για χρησιμοποίηση του μισθοδικείου από τους δικαστές, προκειμένου να εκδίδουν αποφάσεις για δικά τους μισθολογικά ζητήματα, ενώ συμπληρώνουν ότι «οι δικαστικοί διατηρούν ως μονοπώλιο τη δυνατότητα ερμηνείας του Συντάγματος, το οποίο μάλιστα χρησιμοποιούν όχι για το δημόσιο συμφέρον αλλά για ίδιον όφελος και κατά το δοκούν».

Από την πλευρά τους οι δικαστικοί εμφανίζονται ανυποχώρητοι ως προς το θέμα της διεκδικήσεως, ειδικά μάλιστα ύστερα και από την έκδοση -προ δεκαπενθημέρου- της πρώτης απόφασης για τα αναδρομικά, η οποία αναγνώρισε σε πρόεδρο Πρωτοδικών αναδρομικά 148.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομίας, το συνολικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει το κράτος, εφόσον τελεσιδικήσουν οι δικαστικές αποφάσεις, θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί, όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Μάλιστα, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου, εισηγούνται στον κ. Αλογοσκούφη ακόμη και το μέτρο της επιβολής έκτακτης εισφοράς για να καλυφθεί το υπέρογκο αυτό ποσό.