ΕΔΑΔ: Δικαίωση αλλοδαπού που είχε προσφύγει κατά της Ελλάδας

0

Έναν Αφγανό ο οποίος είχε φθάσει στη χώρα μας τον Ιούλιο του 2006 χωρίς να διαθέτει άδεια παραμονής, συνελήφθη, φυλακίστηκε και ουδέποτε έλαβε απάντηση στην αίτησή του για πολιτικό άσυλο δικαίωσε με χθεσινή απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Ραφκ Ταμπές είχε προσφύγει κατά της Ελλάδας στις 8 Φεβρουαρίου 2007, επικαλούμενος το άρθρο 34 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Η ιστορία του έχει ως εξής: μετά την παράνομη είσοδό του στη χώρα μας, συνελήφθη για πρώτη φορά στις 24 Δεκεμβρίου 2006. Παρέμεινε υπό κράτηση για 48 ώρες και στη συνέχεια δικάστηκε από ποινικό δικαστήριο της Θεσσαλονίκης και καταδικάστηκε για κατοχή πλαστών εγγράφων σε φυλάκιση 40 ημερών με αναστολή. Αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, συνελήφθη ξανά και φυλακίστηκε, προκειμένου να απελαθεί. Εν τέλει, παρήλθε η ανώτερη προθεσμία των τριών μηνών που προβλέπει ο νόμος για την κράτηση των μεταναστών πριν από την απέλαση, και αποφυλακίστηκε. Λίγο αργότερα, στις 16 Απριλίου 2007, υπέβαλε αίτηση για πολιτικό άσυλο, η οποία έκτοτε παραμένει αναπάντητη. Στη διάρκεια της κράτησής του, ο Ταμπές παρέμεινε στα ειδικά κρατητήρια για τους αλλοδαπούς στη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση των οποίων περιγράφεται ως απάνθρωπη.
Για όλα αυτά, το ΕΔΑΔ δικαίωσε ομόφωνα τον προσφεύγοντα και καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση των άρθρων 3 (δίκαιη μεταχείριση) και των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 5 της ΕΣΔΑ. Το Ελληνικό Δημόσιο καλείται να αποζημιώσει τον Ταμπές εντός τριμήνου με τα ποσά των 8.000 ευρώ για ηθική βλάβη και των 3.500 ευρώ για τα έξοδα. Όπως υποσημειώνει το δικαστήριο, το πρόβλημα είναι ότι δεν κατέστη δυνατό να ενημερωθεί ο προσφεύγων, λόγω αγνώστου, σήμερα, διαμονής.

Σχόλια