ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρατουμένων

0

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκδικάζοντας την προσφυγή κρατουμένων, για «απάνθρωπη και εξευτελιστική» μεταχείριση.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν στην προσφυγή τους, οι κρατούμενοι, ενώ θα έπρεπε να στεγάζονταν 65 κρατούμενοι στα κελιά της φυλακής, τον Ιανουάριο του 2009 είχαν ανέλθει στους 177, τον Ιούνιο του 2012 στους 185 και τους 215 λίγους μήνες αργότερα. Η προσφυγή αφορούσε στις συνθήκες κράτησης 6 κρατουμένων στις φυλακές της Τρίπολης, όπου κρατούνται πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί ή περιμένουν τη δίκη τους για σεξουαλικά αδικήματα.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, υπήρχαν μόνο εννέα ντους που βρίσκονταν στην αυλή, η θέρμανση προέρχονταν από έξι σόμπες πετρελαίου που δεν λειτουργούσαν ταυτόχρονα, το καλοκαίρι δεν υπήρχε κλιματισμός και εξαερισμός στα κελιά, οι τουαλέτες ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και το φαγητό ιδιαίτερα χαμηλής ποιότητας.

Το Δικαστήριο αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων για παραβίαση των όσων προβλέπονται στο άρθρο 3 της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί απαγόρευσης της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης και καταδίκασε την Ελλάδα.

Το Δικαστήριο υποχρεώνει τις ελληνικές αρχές να καταβάλλουν συνολική αποζημίωση 133.300 ευρώ για ηθική βλάβη στους δικαιωθέντες κρατούμενους.

Η υπόθεση είναι: TSOKAS AND OTHERS v. GREECE
 

Σχόλια