ΕΔΑΔ: Τα ισόβια δεν είναι απάνθρωπη μεταχείριση

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπέδειξε ότι η δια βίου φυλάκιση στην Κύπρο δεν είναι απόλυτη αφού υπάρχει η ελπίδα αποφυλάκισης με προεδρική χάρη.

Η καταδίκη σε δια βίου φυλάκιση δεν αποτελεί απάνθρωπη μεταχείριση αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απορρίπτοντας την προσφυγή του 62χρονου ισοβίτη Παναγιώτη Καυκαρή, ο οποίος υποστήριξε ότι η παραμονή του στη φυλακή μέχρι τη βιολογική του εξόντωση παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματά του και αποτελεί απάνθρωπη μεταχείριση.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ στηρίχθηκε στο «παράθυρο ελευθερίας» που έχουν όλοι οι κατάδικοι, μη εξαιρουμένων των ισοβιτών, για αποφυλάκισή τους, δυνάμει προεδρικής χάρης.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο τα ισόβια, βάσει της ερμηνείας που δόθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μας, υπαγορεύουν τη φυλάκιση του καταδικασθέντος μέχρι τη βιολογική εξόντωσή του.

Ο Παναγιώτης Καυκαρής καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 1989 από το Κακουργιοδικείο Λεμεσού για τοποθέτηση βόμβας και τη δολοφονία του 45χρονου Πανίκου Μιχαήλ και των παιδιών του Χριστάκη και Μιχαλάκη, δεκατριών και έντεκα χρόνων, αντίστοιχα. Η φονική βομβιστική ενέργεια έλαβε χώρα στις 10 Ιουλίου του 1987.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος που παραμένει άγνωστος, υποσχέθηκε στον Παναγιώτη Καυκαρή, που τότε ήταν 41 ετών, ποσό 10.000 λιρών, για να διαπράξει το έγκλημα.

Σχόλια