ΕΔΔ: Πλήγμα στο αυτοδιοίκητο των Διοικητικών Δικαστηρίων με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ

0

Σκληρή κριτική κάνει με ανακοίνωσή της η Ένωση Διοικητικών Δικαστών για την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία -σύμφωνα με την Ένωση- «πλήττεται ο θεσμός του αυτοδιοίκητου των Διοικητικών Δικαστηρίων».

Ακόμη, η Ένωση εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για τη δικαστική ανεξαρτησία, αλλά και προβάλει έντονες αντιρρήσεις για τις πιλοτικές δίκες (νόμος 3900/2010) που διεξάγονται στο ΣτΕ και «κατάφεραν σοβαρά πλήγματα στην λειτουργία της αρχής της δικαστικής ανεξαρτησίας».

Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται η αναγκαιότητα ύπαρξης της πρωτοβάθμιας Δικαιοσύνης (Διοικητικά Πρωτοδικεία) και υπογραμμίζεται ότι «η πρωτοβάθμια Δικαιοσύνη είναι από τη φύση της – και πρέπει να παραμείνει – εύκολα προσβάσιμη στον πολίτη».

Σχετικά με το θεσμό της πιλοτικής δίκης η Ένωση αναφέρει ότι «τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την ανάγκη «επιτάχυνσης» των διοικητικών δικών, θεσπίστηκαν ρυθμίσεις και προωθήθηκαν, δυνάμει αυτών, πρακτικές, που κατάφεραν σοβαρά πλήγματα στην λειτουργία της αρχής της δικαστικής ανεξαρτησίας στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Διοικητικά Δικαστήρια».

Επίσης, «σε επίπεδο εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, ο θεσμός του αυτοδιοίκητου δοκιμάζεται, και μάλιστα στον πυρήνα του, με την αποξένωση των δικαστών από τη διαμόρφωση των κανονισμών εσωτερικής υπηρεσίας των ίδιων των δικαστηρίων τους, ενόψει της μεταβίβασης της αρμοδιότητας αυτής στα ανώτατα δικαστήρια».

Τέλος, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για τις άμεσες και βαθύτερες επενέργειες της τάσης αυτής για τη δικαστική ανεξαρτησία και καλεί όλους τους παράγοντες της Δικαιοσύνης να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών