ΕΔΕ: “Εκ νέου στο στόχαστρο η δικαιοσύνη”

0

Η δικαιοσύνη βρίσκεται εκ νέου στο στόχαστρο αναφέρει ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή τα όσα ελέχθησαν στη Βουλή για τον ανακριτή Απ. Ζαβιτσιάνο που χειρίστηκε την υπόθεση του πρώην υπουργού Αιγαίου Απ. Παυλίδη, αλλά και δηλώσεις βουλευτών σε βάρος του ανακριτή Ν. Ζαγοριανού που χειρίστηκε την υπόθεση Siemens.

Αναφορικά με τον ανακριτή Απ. Ζαβιτσιάνο, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση Παυλίδη, μέλη του μέλη του κοινοβουλίου, με δηλώσεις τους κατέκριναν τις ενέργειες του ανακριτή, τον οποίο και απείλησαν με πειθαρχική δίωξη.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υποστηρίζει ότι ανεξαρτήτως της ερμηνείας που επιδέχονται οι διατάξεις του νόμου «περί ευθύνης υπουργών» και οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος, για την οποία (ερμηνεία) υφίσταται στην επιστήμη μεγάλη αντίθεση απόψεων ειδικά όσον αφορά την επάρκεια των στοιχείων και το χρόνο αποστολής της δικογραφίας στη Βουλή, δεν είναι επιτρεπτό να συνιστάται και να απειλείται ο πειθαρχικός έλεγχος του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση, για διατυπωμένη κρίση του, πολύ περισσότερο που η Βουλή, ως μόνη αρμόδια, θα κρίνει σχετικά.

Οποιαδήποτε δε, προτροπή ή απειλή πειθαρχικού ελέγχου μπορεί να εκληφθεί ως απόπειρα καταπτόησης του φρονήματος και σε κάθε περίπτωση αποτελεί παρέμβαση στο ανακριτικό έργο.

Σύμφωνα με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ο ανακριτής Ν. Ζαγοριανός πρόσφατα δέχεται, αναίτια, επιθέσεις από πολιτικά πρόσωπα και μερίδα των ΜΜΕ, ότι δήθεν «κινεί» τη δικογραφία, ως αντιπερισπασμό της πρώτης πιο πάνω υπόθεσης.

“Παραλείπεται, όμως, σκόπιμα να αναφερθούν οι δυσκολίες και η πολυπλοκότητα της υπόθεσης αυτής και το ότι ο συγκεκριμένος ανακριτής εργάζεται επί μήνες νυχθημερόν για να εντοπίσει ενόχους και αξιόποινες πράξεις, που τυχόν τελέσθηκαν. Παράλληλα, εγράφη σε ημερήσια εφημερίδα ότι ελέγχεται πειθαρχικά ο εν λόγω ανακριτής για άλλη υπόθεση που χειρίζεται στην ανάκριση και ότι αυτό γίνεται στα πλαίσια «ελέγχου των ενεργειών του» για την υπόθεση Siemens.
Η σκοπίμως αναγραφείσα ανακρίβεια αυτή, σε συνδυασμό και με τις ανωτέρω επικρίσεις καταδεικνύουν την προσπάθεια χειραγώγησης του παραπάνω ανακριτή στο έργο του”, επισημαίνει η ανακοίνωση της ΕΔΕ.

Η ΕΔΕ επιθυμεί να βεβαιώσει για μια ακόμα φορά τον ελληνικό λαό, ότι οι δικαστές του, επιτελούν το καθήκον τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης, σεβόμενοι την Συνταγματική τους θέση και την κοινωνική τους αποστολή. Δεύτερον να καταστήσει σαφές, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Δικαιοσύνη δεν προσφέρεται για πολιτικές αντιπαραθέσεις και δεν είναι διατεθειμένη να αποτελεί άλλοθι ουδενός και για ουδέν και συνεπώς, ζητούμε να μας αφήσουν ήσυχους να επιτελούμε απερίσπαστοι το έργο μας, να δηλώσει κατηγορηματικά, ότι οι απόπειρες χειραγώγησης, οι απειλές και οι απαξιωτικές εκφράσεις δεν μας αγγίζουν.

Σχόλια