Εφ. Πειραιά: Μείωση των ποινών και αθωώσεις στην υπόθεση του Sea Diamond

0

Το Εφετείο Πειραιά επέβαλε μικρότερες ποινές στους κατηγορούμενους για το ναυάγιο του Sea Diamond και αθώωσε τους περισσότερους από όσους κάθισαν στο εδώλιο, μη αναγνωρίζοντας την ύπαρξη πρόθεσης από πλευράς τους.

Ειδικότερα, κρίθηκαν ένοχοι, ο πλοίαρχος, ο υποπλοίαρχος και ο γενικός διευθυντής της πλοιοκτήτριας & διαχειρίστριας εταιρείας, ενώ για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωσή τους.

Συγκεκριμένα, στον πλοίαρχο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ την ημέρα, για διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας, για παραμέληση διάσωσης ναυτιλιακών εγγράφων, για παραβίαση του κανονισμού αποφυγής συγκρούσεων, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και την πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, με αποτέλεσμα τη βύθιση πλοίου και το θάνατο ανθρώπων και πρόστιμο 60.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο.

Ο γενικός διευθυντής επιχειρήσεων στόλου της εταιρείας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή, για το αδίκημα της πρόκλησης σοβαρής εξακολουθητικής θαλάσσιας ρύπανσης από αμέλεια και πρόστιμο επίσης 60.000 ευρώ, ενώ στον υποπλοίαρχο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 26 μηνών με αναστολή.

Οι ισχυρισμοί της πλοιοκτήτριας εταιρίας για πρόκληση ναυαγίου από τη λανθασμένη χαρτογράφηση της περιοχής απορρίφθηκαν, αλλά για όλους τους κατηγορούμενους έγιναν δεκτά τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη.