Έγγραφο υπουργού Δικαιοσύνης για την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος από πολίτες της ΕΕ

0

Έγγραφο στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη έστειλε ο κ. Παπαληγούρας με τις θέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης επί του προτεινόμενου σχεδίου οδηγίας της Κομισιόν για την «παροχή υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά», και ιδιαίτερα για τις προϋποθέσεις άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος. Ανάλογη επιστολή απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προς τον αρμόδιο επίτροπο, καθώς και προς τον προεδρεύοντα του συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ.

Στην επιστολή τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι δεν πρέπει να επιτραπεί σε μη δικηγόρους προερχόμενους από άλλες χώρες της ΕΕ να παρέχουν νομικές υπηρεσίες, οι οποίες, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, παρέχονται μόνο από δικηγόρους – μέλη των Δικηγορικών Συλλόγων. Το δικηγορικό επάγγελμα είναι μεν κατ εξοχήν ελεύθερο, έχει όμως παράλληλα και το χαρακτήρα δημόσιου λειτουργήματος, συνδεδεμένου με το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, αναφέρεται στο έγγραφο.

Ο κ. Παπαληγούρας επισημαίνει ακόμη ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν στο δικηγορικό λειτούργημα οι κοινοί κανόνες της «εμπορικής» ανταγωνιστικότητας με όρους και κριτήρια καθαρά οικονομικά, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην πτώση της ποιότητας των παρεχομένων προς τον πολίτη νομικών υπηρεσιών, και άρα στην υποβάθμιση του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης.