Εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του εμπορίου

0

Εγκρίθηκε χθες από την Κυβερνητική Επιτροπή το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του εμπορίου και την καθιέρωση εθνικού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας επισήμανε πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 14 μέτρα για τη στήριξη, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του εμπορίου, μεταξύ των οποίων και δυο προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την κοινότητα ύψους 200 εκατ. ευρώ το καθένα.

Παράλληλα, ο κ. Σιούφας σημείωσε ότι δεν πρόκειται να απελευθερωθεί το ωράριο, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ασυδοσία την αγορά, αλλά διευρύνονται οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων με την καθιέρωση εθνικού πλαισίου λειτουργίας για ολόκληρη τη χώρα.

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για το υπαίθριο εμπόριο, που περιλαμβάνει λαϊκές αγορές, παζάρια και εμποροπανήγυρεις, ενώ αλλάζει το καθεστώς των εκπτώσεων, οι οποίες θα γίνονται σε σταθερές ημερομηνίες, χειμώνα – καλοκαίρι. Παράλληλα, δημιουργείται μητρώο επιχειρήσεων χονδρικής πώλησης τροφίμων και τίθενται περιορισμοί στην ίδρυση πολυκαταστημάτων στην περιφέρεια, ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος και τον πληθυσμό της περιοχής.