spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΕγκρίθηκε από Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Εγκρίθηκε από Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

spot_img
spot_img
spot_img

Έγκριση έλαβε από το Υπουργικό Συμβούλιο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετικά με την ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η κατάθεση στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται παράταση της προθεσμίας ρύθμισης των χρεών από τέσσερα σε πέντε χρόνια. Η έναρξη της προθεσμίας θα υπολογίζεται με αφετηρία το χρονικό σημείο κατάθεσης της αίτησης και όχι από το χρόνο έκδοσης της απόφασης, όπως προβλέπεται στο ισχύον καθεστώς. Επιπλέον, από υποχρεωτική θα μετατραπεί σε προαιρετική η επιδίωξη εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών από τον οφειλέτη πριν την κατάθεση της αίτησης στο δικαστήριο. Καθ’όλη την πορεία της δίκης, πάντως, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση θα είναι δυνατός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Ευνοϊκές είναι οι ρυθμίσεις που προβλέπονται και για τις περιπτώσεις κατάσχεσης ακινήτων ή κατατεθειμένων κεφαλαίων του υπερχρεωμένου οφειλέτη. Έτσι, το δικαστήριο θα έχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει την κατάσχεση της κύριας κατοικίας από την κατάσχεση ακόμη και για περίοδο 30 ετών, εφόσον η κίνηση αυτή δικαιολογείται από την προσωπική οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. Ομοίως απαγορεύεται η κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού μέχρι το ποσό των 1.500 ευρώ ή των 2.000 ευρώ, ανάλογα αν πρόκειται για ατομικό ή κοινό λογαριασμό αντιστοίχως. Το σκεπτικό της ρύθμισης αυτής είναι να μην στερούνται οι υπερχρεωμένοι οφειλέτες το μίνιμουμ των χρηματικών πόρων που είναι απαραίτητοι για την ομαλή συμμετοχή τους στην κοινωνικο-οικονομική ζωή και την εκπλήρωση των βασικών τους αναγκών.  Σημαντική είναι επίσης η ρύθμιση με την οποία προβλέπεται μειωμένη αμοιβή των δικαστικών επιμελητών για τις επιδόσεις που αφορούν την εφαρμογή του νομοσχεδίου, με σκοπό να μην αποθαρρύνει το επιπλέον κόστος τους οφειλέτες που καταθέτουν την αίτηση στο δικαστήριο.

Συνολικά, το νομοσχέδιο περιέχει αρκετές θετικές διατάξεις προς διευκόλυνση των υπερχρεωμένων οφειλετών και ενισχύει τις προβλέψεις του νόμου 3869/2010 που καθιέρωσε για πρώτη φορά το θεσμό της «αστικής πτώχευσης».

spot_img

Lawjobs