Εγκύκλιος με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης

0

Ειδική εγκύκλιος πρόκειται να αποσταλεί τις επόμενες ημέρες σε όλες τις Εφορίες της χώρας, με την οποία θα καλούνται να κάνουν νέα εξόρμηση για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο προκειμένου να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.

Aκόμη και σε κατασχέσεις ακινήτων, μισθών και συντάξεων θα προβαίνουν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να εισπράξουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ από 600.000 φορολογουμένους.

Ειδικότερα, το σχέδιο για την είσπραξη εσόδων από ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προβλέπει:

– Την ταχυδρομική αποστολή ειδοποιητηρίων ή την τηλεφωνική πρόσκληση των φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Oι φορολογούμενοι θα πληροφορούνται το ύψος της βεβαιωμένης οφειλής τους και θα καλούνται να περάσουν από την Εφορία για την εξόφληση ή τη ρύθμιση του χρέους τους.

– Την ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης στην περίπτωση μη εμφάνισης του φορολογουμένου για τη ρύθμιση του χρέους του. Συγκεκριμένα, τα Δικαστικά Τμήματα των Εφοριών θα προχωρούν σε έρευνα για τον εντοπισμό, δέσμευση και εκποίηση με τη διαδικασία του αναγκαστικού πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων, όπως είναι τα ακίνητα και τα Ι.Χ.

– Την κατάσχεση μισθών και συντάξεων. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης είναι μισθωτός ή συνταξιούχος, θα ενεργοποιείται φορολογική διάταξη που προβλέπει την κατάσχεση εισοδημάτων του οφειλέτη από μισθούς και συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξαιρεθούν της εφαρμογής του συγκεκριμένου αναγκαστικού μέτρου οι οφειλέτες που είναι χαμηλόμισθοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι.

– Την κατάσχεση απαιτήσεων που έχει ο φορολογούμενος, ειδικά όταν πρόκειται για επιχείρηση, από τρίτους. Συγκεκριμένα, θα είναι δυνατόν να κατάσχονται ποσά που δικαιούται η επιχείρηση από πελάτες, τράπεζες και άλλους φορείς.

Σχόλια