Εγκύκλιος του ΥπΕσ για τις δημοτικές εκλογές

0

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε χθες εγκύκλιο που καθορίζει τις παραμέτρους διενέργειας των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Σημαντικότερη όλων των αλλαγών που ισχύουν από αυτή την εκλογή αναμέτρηση, βάσει του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και του πρόσφατου εκλογικού νόμου, είναι η εφαρμογή του 42% από τον πρώτο γύρο.

O δεύτερος γύρος της αναμέτρησης θα διεξαχθεί, όπου είναι απαραίτητο, την Κυριακή 22 Oκτωβρίου, ενώ σε περίπτωση κατά την οποία η ψηφοφορία δεν πραγματοποιηθεί για οποιονδήποτε λόγο την πρώτη Κυριακή σε ένα ή περισσότερα εκλογικά τμήματα, θα γίνει την Τετάρτη 18 Oκτωβρίου.

Επίσης, στην εγκύκλιο γίνεται και επισήμως σαφές ότι τα λευκά ψηφοδέλτια δεν θα προσμετρώνται στα έγκυρα.

Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν οι εγγεγραμμένοι ως και τις 30 Ιουνίου 2006 στους εκλογικούς καταλόγους.

Υποψήφιοι δεν μπορούν, μεταξύ άλλων, να είναι δικαστικοί λειτουργοί, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και δημόσιοι υπάλληλοι που άσκησαν καθήκοντα προϊσταμένου ένα έτος πριν από τις εκλογές.

Στις αλλαγές περιλαμβάνονται, ενδεικτικά, η αναγωγή κοινοτήτων με πληθυσμό άνω των 4.000 κατοίκων σε δήμους, αλλά και η δυνατότητα να συμπεριλάβει κάθε συνδυασμός στον αριθμό των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων μέχρι δύο υποψηφίους -χωρίς σταυρό προτίμησης- οι οποίοι διετέλεσαν δήμαρχοι για τρεις πλήρεις δημοτικές περιόδους ή για μία πλήρη δημοτική περίοδο δήμαρχοι και για τρεις πλήρεις περιόδους πρόεδροι κοινότητας.

Σχόλια