Ειρ. Ηρακλείου: Προσωρινή δικαίωση αγρότη, δανειολήπτη

0

Προσωρινή δικαίωση  για 36χρονο δανειολήπτη από τις Αχάρνες με απόφαση (πρ.διαταγή) του του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου, μέχρι την ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης που έχει προσδιοριστεί για το έτος 2020. Ο δανειολήπτης είναι αγρότης με δύο ανήλικα παιδιά, ενώ η σύζυγός του απασχολείται εποχιακά κατά την τουριστική περίοδο ως ιδιωτική υπάλληλος, με μηνιαίο εισόδημα 881,41 ευρώ, που προστίθεται στο δικό του εισόδημα γύρω στα 200 ευρώ, από μισθωμένα αγροτεμάχια αμπέλια και άλλες καλλιέργειες.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, τα τελευταία χρόνια ο εν λόγω δανειολήπτης διαπίστωσε την κατάφωρη μείωση του εισοδήματος του από την απασχόλησή του στις αγροτικές εργασίες και μη δυνάμενος να ανταποκριθεί στις βιοτικές ανάγκες της τετραμελούς οικογένειας του αλλά και στις απαιτήσεις των Τραπεζών,  μίσθωσε την μοναδική κατοικία της οικογένειας, βρίσκοντας παράλληλα  ¨καταφύγιο” στην πατρική του οικογένεια.

Ο δανειολήπτης είναι χρεωμένος σε δύο Τράπεζες, με διάφορα πιστωτικά προιόντα συνολικής οφειλής 108.003,67 ευρώ, ενώ τα περιουσιακά του στοιχεία είναι μία κατοικία 78,56 τ.μ και δύο Ι.Χ αυτοκίνητα.

Το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου, αφού διαπίστωσε ότι απέτυχε η διαδικασία προδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ των διαδίκων, στα πλαίσια Προσωρινής Διαταγής, αποφάσισε την απαγόρευση κάθε μορφής καταδιωκτικού  μέτρου κατά της περιουσίας του δανειολήπτη από τους πιστωτές του και διάσωση της πρώτης και μοναδικής κατοικίας. Επίσης, το Ειρηνοδικείο καθόρισε μηνιαία δόση 200 ευρώ, άτοκη, για
36 μήνες και τρίχρονη περίοδο χάριτος για   καταβολή δόσης, για την διάσωση της κατοικίας για 36 μήνες. Τέλος, η απόφαση προβλέπει αναπροσδιορισμό δόσης σε περίπτωση αλλαγής της οικονομικής κατάστασης, προς το χειρότερο, του δανειολήπτη.