Ειρ. Χανίων: δικαίωση δανειολήπτριας για οφειλές και εγγυήσεις

0

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η η περίπτωση δανειολήπτριας από τα Χανιά, η οποία προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο Χανίων για χρέος ύψους 139.496,30 ευρώ σε πέντε τράπεζες, είτε ως οφειλέτρια είτε ως εγγυήτρια του γιού της.
Οι τράπεζες αρνήθηκαν τις προτάσεις που κατέθεσε η οφειλέτρια με την συμβουλευτική καθοδήγηση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, στο πλαίσιο της εξωδικαστικής διαδικασίας για ρύθμιση οφειλών. Έτσι, η οφειλέτρια προχώρησε σε αίτηση στο Ειρηνοδικείο Χανίων, αιτούμενη δικαστικώς την ρύθμιση των οφειλών της.

Η υπ. αρ. 51/2014 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, διέσωσε καταρχήν την οικογενειακή επιχείρηση του γιού της, καθώς οι αντίδικες Τράπεζες προσπάθησαν να της δώσουν εμπορική Ιδιότητα, λόγω της εγγυήσεως της σε ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό του γιου της, ο οποίος διατηρούσε επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος (σουβλατζίδικο).

Παράλληλα, με την απόφαση εξαιρείται η κατοικία της, της οποίας έχει την υψηλή κυριότητα παρότι δε διαμένει στην οικία αυτή. Όπως τονίζεται στην απόφαση σε “εξαίρεση υπόκειται η κύρια κατοικία του οφειλέτη, έστω και αν κατοικεί ή διαμένει σε ξένο ακίνητο, αρκεί να αποτελεί το μοναδικό του ακίνητο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία (δυνητική κατοικία)”.

Το δικαστήριο απέρριψε τις αιτιάσεις των αντίδικων τραπεζών “περί δόλου, περί ανειλικρίνειας” και κούρεψε το χρέος της περιορίζοντάς το σε 49.901,92 ευρώ το οποίο θα πρέπει να αποπληρωθεί σε διάρκεια 12 ετών χωρίς ανατοκισμό.

Παράλληλα, της δίνεται περίοδος χάριτος πέντε ετών για τη διάσωση της κατοικίας της, ενώ θα πληρώσει δόσεις επταετίας, 352,10 ευρώ.