Ειρ. Χανίων: Δικαστική δικαίωση 45χρονης δανειολήπτριας

0

Το Ειρηνοδικείο Χανίων δικαίωσε δικαστικά 45χρονη δανειολήπτρια, ιδιωτική υπάλληλο ευρισκόμενη εν χηρεία, με δύο ενήλικα τέκνα, η οποία έχει συνολικό χρέος 81.425,16 ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση, η δανειολήπτρια για την επόμενη διετία διατηρεί την περιουσία της ως έχει, ενώ δεν θα πληρώνει δόση για το χρέος της, Χριστούγεννα και Πάσχα.

Αναλυτικά και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, μέλος της οποίας τυγχάνει η εν λόγω δανειολήπτρια, πρόκειται για δανειολήπτρια ευρισκόμενη εν χηρεία , Ιδιωτ.υπάλληλος, ηλικίας 45 χρονών, με δύο ενήλικα τέκνα, η οποία είναι χρεωμένη σε μία Τράπεζα αλλά και στον Ο.Α.Ε.Δ, συνολικού ποσού χρέωσης 81.425,16 ευρώ. Εισόδημα έχει μονάχα τον μισθό της, ως Ιδιωτική υπάλληλος, 809,88 ευρώ το μήνα.

Περιουσιακά στοιχεία διαθέτει στην κυριότητα της μία κατοικία 66,19 τ.μ συν ένα πάρκινγκ 37,444 τ.μ Επίσης ένα Ι.Χ αυτοκίνητο κατά 50% και καταθέσεις στην ίδια πιστώτρια Τράπεζα, ποσού 1.600 ευρώ.

Η δανειολήπτρια βλέποντας την αδυναμία πληρωμής του χρέους της, ζήτησε από τον Φορέα της (Ε.Π.Κ.Κρήτης) να ενταχθεί στις διατάξεις του Νόμου 3869/2010, όπως τροποποιήθηκε από τον 4161/2013, καταθέτοντας αίτηση στο Ειρηνοδικείο Χανίων, αιτούμενη ρύθμιση των οφειλών της, ενημερώνοντας τους πιστωτές της περί αυτού για τον προδικαστικό συμβιβασμό(Άρθρο 5 παρ.1 του ν.3869/2010).Όμως όπως αποδεικνύεται από το σχετικό πρακτικό αρ.27/2014, ο αρμόδιος Ειρηνοδίκης,διαπίστωσε και βεβαιώνει ότι απέτυχε ο προδικαστικός συμβιβασμός, λόγω μη συναίνεσης των πιστωτών στο προτεινόμενο σχέδιο.

Το Ειρηνοδικείο Χανίων, αφού διαπίστωσε την αποτυχία του προδικαστικού συμβιβασμού, εξέδωσε απόφαση στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής, όπου για δύο χρόνια δηλ. έως το έτος 2016, απαγορεύει τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου κατά της δανειολήπτριας, τη μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης των χρεών της.

Η απόφαση επιτρέπει στη δανειολήπτρια να διατηρήσει την πραγματική και νομική κατάσταση του συνόλου της περιουσίας της, ενώ της επιτρέπει κατά τους μήνες που εορτάζονται Πάσχα και Χριστούγεννα, στην μη καταβολή δόσης, χωρίς να την υποχρεώνει και την καλεί να καταβάλλει στην Πιστώτρια Τράπεζα μηνιαία δόση 59,56 σε δε τον Ο.Α.Ε.Δ μηνιαία δόση 16,26 Ευρώ. Δηλαδή θα πληρώνει συνολικά το μήνα και στους δύο πιστωτές της το ποσό 75,82 ευρώ, δηλ. θα έχει πληρώσει για 22 μήνες (αφού αφαιρούνται Χριστούγεννα και Πάσχα για το χρέος της μόνο 1.668,04 Ευρώ.