Ειρ. Χανίων: Οριστική απαλλαγή για άνεργο δανειολήπτη

0

Το Ειρηνοδικείο Χανίων, με την υπ. αρ. 338/2014 απόφασή του και αφού συνεκδίκασε τις αιτήσεις οφειλετών και εγγυητών, αποφάσισε απαλλαγή κατά 100% για χρέος ανέργου δανειολήπτη και την οριστική απαλλαγή του από το χρέος, λόγω εγγύησης, στεγαστικού δανείου της συζύγου του.

Μεγάλο νομικό ενδιαφέρον για τις Πιστοποιημένες Ενώσεις Καταναλωτών, αλλά και για τους δικηγόρους που ασχολούνται με υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προκαλεί η υπαρ.338/2014 απόφασή του Ειρηνοδικείου Χανίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για ζευγάρι δανειοληπτών με ανήλικο τέκνο, (μαζί με τους γονείς της συζύγου, ως εγγυητές της) με έλλειψη πτωχευτικής ικανότητας και μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών των οφειλών τους προς τους πιστωτές τους, οι οποίοι ζήτησαν την ένταξή τους στο ν.3869/2010. Μοναδικές πηγές εισοδήματος για την οικογένεια, αποτελούν, η εκμίσθωση ενός ακινήτου με μηνιαίο μίσθωμα 500 ευρώ και το ποσό των 252,68 ευρώ που λαμβάνει η σύζυγος ετησίως, ως επιδότηση ελαιόλαδου, που ωστόσο, δεν επαρκούν για την πλήρη κάλυψη των οικογενειακών βιοτικών αναγκών τους.

Οι οφειλέτες διαθέτουν

α) Η σύζυγος, την κατοικία για την οποία αιτούν εξαίρεσή
β) Οι υπόλοιποι είναι ιδιοκτήτες πληθώρας ακινήτων, αστικών και αγροτικών
Και όφειλαν:
α) H σύζυγος είχε οφειλή για στεγαστικό δάνειο, ύψους 49.601,69 ευρώ, εγγυητές του οποίου ήταν ο σύζυγος και οι γονείς της
β) Ο σύζυγος, ήταν οφειλέτης σε πιστώτρια Τράπεζα για στεγαστικό δάνειο ύψους 3.646,60 ευρώ, αλλά και εγγυητής στο στεγαστικό της συζύγου του, ύψους ευρώ,49.601,69

Βάσει αυτών, το Ειρηνοδικείο Χανίων, αποφάσισε:
1) Εξαίρεση     της κατοικίας της οικογένειας από πλειστηριασμό    
2) Μηδενικές καταβολές για το ζευγάρι και τη μητέρα της συζύγου
3) Ρύθμιση του χρέους για μια πενταετία, με μηνιαία δόση 200 ευρώ αποκλειστικά από τον πατέρα της συζύγου, που έχει εισόδημα (σύνταξη)
4) Περίοδο χάριτος, (μηδενικές καταβολές) για μία πενταετία, για τη διάσωση της κατοικίας
5) Ορίζει από την σύζυγο που έχει και την κυριότητα, μηνιαίες δόσεις των 208,80 ευρώ, μετά την πενταετία, για το υπόλοιπο ποσό των 37.601,69 για 15 χρόνια, δηλαδή, σε 180     ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
        
Συμπερασματικά, θεωρείται μία πλούσια σε νομικό περιεχόμενο δικαστική απόφαση με αποτέλεσμα το 100% “κούρεμα” του χρέους οφειλέτη, αλλά και μέγιστο παράδειγμα για τους δανειολήπτες που έχουν περιουσιακά στοιχεία, όμως στερούνται εισοδήματος, να θελήσουν να ενταχθούν στις ελπιδοφόρες διατάξεις του Νόμου Κατσέλη.