Ειρηνοδικείο Χανίων: Οριστική διαγραφή των χρεών δανειολήπτριας

0

Το Ειρηνοδικείο Χανίων, με την υπ’ αριθμ. 783/2014 απόφασή του, απάλλαξε  παντελώς δανειολήπτρια άνεργη  μητέρα, μονογονεικής οικογένειας, από οφειλές που είχε σε δύο  πιστώτριες Τράπεζες, συνολικού ποσού  22.444,59 ευρώ.

Η αιτούσα την υπαγωγή της στις προστατευτικές διατάξεις του Ν. 3869/2010 ήταν άνεργη, επιδοτούμενη προσωρινά από τον Ο.Α.Ε.Δ με ποσό 330 ευρώ,  ευρισκόμενη εν διαστάσει, μητέρα ενός τέκνου, ενώ το  μόνο περιουσιακό στοιχείο  που είχε στην κυριότητα της ήταν ένα όχημα  χαμηλής εμπορικής αξίας. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ηλικία της δανειολήπτριας, την ιδιαίτερα κρίσιμη  κατάσταση της υγείας της, το ανεπαρκές εισόδημα της και το γεγονός ότι  διαβιώνει με εισοδήματα που κατά την Ελληνική Στατιστική Αρχή  είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, το Ειρηνοδικείο έκανε δεκτή την αίτησή της.

Το νομικά σημαντικό στοιχείο της απόφασης είναι ότι  ρυθμίζει τα χρέη της δανειολήπτριας με τον ορισμό μηδενικών μηνιαίων καταβολών προς όλες τις πιστώτριες Τράπεζες. Επιπλέον, με την απόφασή του το δικαστήριο δεν προβαίνει σε ορισμό νέας δικασίμου για τον επαναπροσδιορισμό των μηνιαίων καταβολών της, διότι κρίνει ότι δεν πρόκειται να βελτιωθεί το εισόδημά της.

Η Ένωση Καταναλωτών Κρήτης, που χειρίστηκε την απόφαση εξωδικαστικά και δικαστικά τη χαρακτηρίζει ως μια απόφαση με ιδιαίτερο νομικό ενδιαφέρον.

 

Σχόλια