spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΕισαγγελέας ΑΠ: Παραγράφονται και οι χρηματικές ποινές σε περίπτωση παύσης της ποινικής...

Εισαγγελέας ΑΠ: Παραγράφονται και οι χρηματικές ποινές σε περίπτωση παύσης της ποινικής δίωξης

spot_img
spot_img

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη σε Εγκύκλιο της (10/2013) προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας αναφέρει ότι μετά τις ευνοϊκές διατάξεις του Ν.4198/2013 παραγράφονται και οι χρηματικές ποινές για όσους παύει η ποινική δίωξη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Ν. 4198/2013, που αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από υποθέσεις ήσσονος σημασίας, παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη για όσους μέχρι 31/8/2013, έχουν διαπράξει πταίσματα και πλημμελήματα τα οποία τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ένα (1) έτος ή χρηματική ποινή ή και τα δύο.

 Σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω, οι υποθέσεις αυτές τίθενται στο αρχείο, ενώ προϋπόθεση για την εφαρμογή των ευνοϊκών αυτών προβλέψεων, είναι μέχρι την δημοσίευση του νόμου 4198/2013 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (31.8.2013) να μην έχουν εκδοθεί αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις και φυσικά να μην έχει εκτιθεί η ποινή.

Στην Εγκύκλιο της  [PDF] η κ. Κουτζαμάνη, αναφέρει επίσης ότι οι ευνοϊκές διατάξεις αφορούν και τις χρηματικές ποινές που έχουν επιβληθεί παράλληλα με τις στερητικές της ελευθερίας ποινές.

 

spot_img

Lawjobs