Εισαγγελέας παραπέμπεται σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας

0

Με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας παραπέμπεται να δικαστεί με βούλευμα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λάρισας πρώην εισαγγελέας που είχε τεθεί σε αργία. Ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός κατηγορείται, γιατί μετά τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης, κατά την οποία άλλος εισαγγελέας που είχε συγκεντρώσει πλούσιο αποδεικτικό υλικό σε βάρος αστυνομικών που κάλυψαν τη διάπραξη του αδικήματος της παράνομης μεταφοράς περίπου 20 Αλβανών λαθρομεταναστών με φορτηγό αυτοκίνητο, αυτός απέφυγε να ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος τους.

Σύμφωνα με το βούλευμα, το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας στοιχειοθετείται, όταν εισαγγελέας εσκεμμένα αρχειοθετεί δικογραφία, αν και έχουν προκύψει σαφείς ενδείξεις για την τέλεση εγκλήματος, για το οποίο παράνομα αρνείται να ασκήσει δίωξη. Παράλληλα, ο ΑΠ δέχθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτός ο ισχυρισμός του πρώην εισαγγελέα ότι υπήρξε εσφαλμένη εκτίμηση ή ότι ενήργησε κατά την ανέλεγκτη κρίση του, γιατί κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι ο αρμόδιος για την άσκηση δίωξης εισαγγελέας, καλυπτόμενος πίσω από την εκφραζόμενη με τον προσήκοντα δικονομικό τρόπο και υποβαλλόμενη προς έγκριση οιονεί δικαιοδοτική κρίση του, θα μπορούσε να αυθαιρετεί, ασκώντας ποινική δίωξη επιλεκτικά.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, από το πλούσιο αποδεικτικό υλικό που είχε συγκεντρωθεί κατά την προκαταρκτική εξέταση, προέκυπτε όχι μόνο απλή πιθανότητα τέλεσης αξιόποινων πράξεων που επέβαλε την άσκηση ποινικών διώξεων, αλλά σοβαρές ενδείξεις για τη διάπραξή τους. Ωστόσο, ο εισαγγελέας παρέλειψε να ασκήσει διώξεις κατά αστυνομικών για παράβαση καθήκοντος, υπόθαλψη εγκληματία, υπεξαγωγή εγγράφων κ.λπ.

Σχόλια