Εισαγγελική έρευνα για ενδεχόμενη ελληνική συμμετοχή στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

0

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προκάλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία Έλληνες υπήκοοι ενδέχεται να συμμετείχαν στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995. Η έρευνα, που έγινε γνωστή πριν λίγες ημέρες από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα, διατάχθηκε στις αρχές του μήνα από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Σχετική ερώτηση στη Βουλή είχε υποβάλει ο βουλευτής Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο οποίος ζήτησε τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχόμενης ανάμιξης Ελλήνων παραστρατιωτικών στην εκτέλεση από Σέρβους χιλιάδων αμάχων μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέθεσε τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνά Θεοδωροπούλου, η οποία έλαβε την εντολή να μελετήσει κάθε στοιχείο της υπόθεσης και να εντοπίσει αν εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο Έλληνες πολίτες σε σφαγές αμάχων. Η έρευνα αναμένεται να διαρκέσει αρκετό καιρό και από το αποτέλεσμά της θα εξαρτηθεί και η πορεία της υπόθεσης, καθώς, αν πράγματι εντοπιστούν Έλληνες πολίτες που έχουν εμπλοκή στο θέμα και αφού προσδιοριστεί ποινικά ο βαθμός της εμπλοκής τους, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί και το θέμα της παραπομπής τους στην ελληνική Δικαιοσύνη ή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Πάντως το υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει οποιαδήποτε συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.