Εισαγγελική παρέμβαση από τη Ρόδο για το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης

0

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης διενεργείται με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, Κωνσταντίνου Μπούτσικου, ύστερα από τις ενστάσεις ιδιωτών γιατρών οι οποίοι έκαναν λόγο για πιθανές παρενέργειες του εμβολίου.
Στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Έχοντας έρθει σε επαφή με ιδιώτες ιατρούς σχετικά με το εμβόλιο κατά του ιού Η1Ν1 (νέα γρίπη) διαπιστώθηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τα συστατικά αυτού, τη διαδικασία δοκιμής του πριν την παραγωγή του, τους ελέγχους στους οποίους υποβλήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις παρενέργειες που θα έχει, τις οποίες χαρακτηρίζουν σοβαρές έως επικίνδυνες». Ο κ. Μπούτσικος προσθέτει: «Περαιτέρω, μου μετέφεραν ότι οι επιφυλάξεις τους εντάθηκαν όταν διάβασαν το έντυπο οδηγιών που εσωκλείεται στο κουτί του εμβολίου».
Κατόπιν αυτού, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά από τον πταισματοδίκη Ρόδου να λάβει καταθέσεις από τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Περιφερειακού Νοσοκομείου Ρόδου, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου του νησιού και ιδιώτες γιατρούς που θα του υποδείξει ο πρόεδρος του συλλόγου. Η δικογραφία που θα σχηματιστεί θα αποσταλεί στη συνέχεια στον πταισματοδίκη Αθηνών, προκειμένου να ληφθούν καταθέσεις και από τον πρόεδρο της Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης, τον πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) και οποιονδήποτε υπηρεσιακό παράγοντα σχετικό με την υπόθεση.
Με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζονται τα εξής: «Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της Πανδημίας της νέας γρίπης και τη θωράκιση της δημόσιας υγείας και της ατομικής υγείας των πολιτών, βρίσκεται σε εξέλιξη το Πρόγραμμα Εμβολιασμού, όπως έχει καθορισθεί από το Εθνικό Επιστημονικό και Επιχειρησιακό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης και τον Ε.Ο.Φ. Το Πρόγραμμα Εμβολιασμού πραγματοποιείται, όπως και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου».

Σχόλια