Εισαγγελική παρέμβαση για τα αγροτικά μπλόκα

0

Στην εφαρμογή της διαδικασίας του αυτοφώρου ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, στον σχηματισμό δικογραφιών για παρακώλυση συγκοινωνιών καλούνται να προχωρήσουν οι τοπικές αστυνομικές αρχές, αν οι αγρότες στήσουν μπλόκα στον νομό Θεσσαλονίκης, κατόπιν σχετικής παραγγελίας του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Παπαγεωργίου.
Ο κ. Παπαγεωργίου με επείγον έγγραφό του προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης και τον Διευθυντή της Τροχαίας Θεσσαλονίκης υπενθυμίζει ότι το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος και διώκεται αυτεπάγγελτα. Επιπλέον, υπογραμμίζει πως η τήρηση της νομιμότητας επιβάλλει την ποινική δίωξη και τιμωρία των δραστών της συγκεκριμένης πράξης, η οποία προσβάλλει το έννομο αγαθό της συγκοινωνίας ως ελεύθερης διακίνησης προσώπων και πραγμάτων.
Στο μεταξύ, αποφασισμένη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά των αγροτών εμφανίζεται η Ομοσπονδία Φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Βασίλη Τσιμαράγκα.
Τα μπλόκα που έχουν ήδη στηθεί σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και οι απειλές των αγροτών για κλείσιμο τελωνειακών σταθμών έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό όχι μόνο εντός των ελληνικών συνόρων, αλλά και στη Βουλγαρία. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ έδωσε εντολή για απλούστευση των διαδικασιών διέλευσης των μεταφορέων μέσω των συνόρων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εξαιτίας του αποκλεισμού των συνόρων με την Ελλάδα από τους Έλληνες αγρότες. Από τις κινητοποιήσεις αυτές υποστηρίζουν ότι πλήττονται τόσο οι μεταφορείς όσο και η τουριστική βιομηχανία της Βουλγαρίας. Η καθηγήτρια Κοινοτικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας, Ιουλία Ζαχάριεβα συνέστησε στους συμπατριώτες της που δραστηριοποιούνται στους δύο αυτούς τομείς της οικονομίας να απευθυνθούν για το πρόβλημά τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όπως είπε, «μπορεί να προσφύγει στο αρμόδιο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι υφίσταται παράβαση των βασικών κανόνων και αρχών του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Σχόλια