Εισαγγελική παρέμβαση για την απόφαση αναστολής του ΑΠΘ

0

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης προκάλεσε η απόφαση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να αναστείλει συμβολικά τη λειτουργία του για δύο μέρες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Στην απόφαση της Συγκλήτου αντιτάχθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, το οποίο αποφάσισε να διενεργηθούν κανονικά τα μαθήματα τις μέρες της αναστολής. Σύμφωνα με το Δ.Σ. της Νομικής «η απόφαση της Συγκλήτου στερείται προδήλως νομικού ερείσματος.

Τα όργανα διοίκησης του ΑΕΙ, στο πλαίσιο και των γενικών αρχών της δράσης και της συνέχειας που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, δεν δικαιούνται να αποφασίζουν αναστολή των λειτουργιών του ΑΕΙ, παρά μόνον σε έκτακτες περιστάσεις, ιδίως σε καταστάσεις αμέσου κινδύνου». Κατόπιν τούτων, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μαδεμλής, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες όσων βρίσκονται πίσω από την απόφαση αναστολής.

Να σημειωθεί ότι στο ΑΠΘ έχουν οριστεί εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος την 24/10, ωστόσο πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να εμποδίσουν τη διενέργεια των συγκεκριμένων εκλογών.