Εισήγηση για δραστικά μέτρα σε βάρος των παραβατών οδηγών ταξί

0

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Φλωρίδης εισηγήθηκε να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία του αυτόφωρου κατά όσων οδηγών ταξί επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη παραβατικές συμπεριφορές θεωρούνται η επιλογή επιβάτη, η άρνηση ή διακοπή της μίσθωσης, η πολλαπλή μίσθωση, η είσπραξη κομίστρου πέραν του νομίμου και η υβριστική ή απειλητική συμπεριφορά σε βάρος του πελάτη.

Το έγγραφο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης εστάλη ταυτόχρονα στον υπουργό Μεταφορών, στον υπουργό Δικαιοσύνης, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης.

«Δυστυχώς για μία μεγάλη μερίδα οδηγών ταξί, ιδίως κατά τις ώρες αιχμής, η επιλογή επιβάτη και ιδίως η άρνηση μίσθωσης σε περίπτωση που το επιθυμητό δρομολόγιο δεν είναι προσοδοφόρο ή βολικό για τον οδηγό ή όταν ο υποψήφιος επιβάτης είναι υπερήλικας ή άτομο με ειδικές ανάγκες, είναι σταθερά στην ημερήσια διάταξη. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αυτοκινητιστές ζητούν από τον επιβάτη να κατέβει από το όχημα ακόμη και με ύβρεις, απειλές για χρήση βίας ή ακόμη και με τη χρήση βίας. Κατά την προσφιλή τους δε αιτιολογία επιλέγουν επιβάτη και δρομολόγιο επειδή πάντα επίκειται να γίνει αλλαγή βάρδιας», τονίζει ο κ. Φλωρίδης.

Και προσθέτει: «Η άρνηση της μίσθωσης τροφοδοτεί το αίσθημα προσωπικής απόρριψης αφού γίνεται χωρίς δικαιολογημένο αίτιο. Η πολλαπλή μίσθωση, παρότι πολλές φορές αναγκαία, δημιουργεί αγχώδεις συνθήκες στη διάρκεια της διαδρομής και τριβές με τον οδηγό ή τους άλλους συνεπιβάτες».

Ο κ. Φλωρίδης προτείνει τη λήψη δραστικών και αποτρεπτικών ποινών, όπως η σύλληψη των παραβατών αυτοκινητιστών και η παραπομπή τους στο αυτόφωρο, η σε βάρος τους λήψη δυσμενών διοικητικών ποινών και ειδικότερα η άμεση ακινητοποίηση των οχημάτων τους για τουλάχιστον τρεις μήνες, με ταυτόχρονη αφαίρεση των κρατικών πινακίδων.

Παράλληλα, προτείνει την ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας και της ειδικής άδειας οδήγησης των οδηγών. Για τους οδηγούς που υποτροπιάζουν προτείνει η επιβληθείσα ποινή και η τυχόν ασκηθείσα έφεση να μην έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του κ. Φλωρίδη, αστυνομικοί υπάλληλοι θα προσποιούνται τους υποψήφιους επιβάτες, ιδίως σε ώρες αιχμής και θα κάνουν ελέγχους συμπεριφορών των οδηγών ταξί.

Σχόλια