Εισήγηση για τη συνταγματικότητα του ειδικού τέλους ακινήτων

0

Τη συνέχιση της είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ θα υποστηρίξει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής Αρεοπαγίτης εν όψει της επικείμενης συζήτησης της αίτησης αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου ενώπιον του Δ’ Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Πιο συγκεκριμένα, την 22α Μαρτίου 2013 θα συζητηθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου η αίτηση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία ζητείται η αναίρεση της υπ. αριθμ. 1101/2012 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι με την πρωτόδικη απόφαση είχε κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η πρακτική επιβολής και είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Ο εισηγητής Αρεοπαγίτης φαίνεται ότι θα ακολουθήσει το πνεύμα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, υποστηρίζοντας το συνταγματικό χαρακτήρα του επίμαχου τέλους. Επίσης, ο Ανώτατος Δικαστικός Λειτουργός αναμένεται να δεχθεί ότι η επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων συνιστά ανεκτό περιορισμό της περιουσίας κατά το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Τέλος, σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2012 το Τριμελές Συμβούλιο του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής του Ελληνικού Δημοσίου επισημαίνοντας ότι το «χαράτσι» μπορεί να συνεχίσει να εισπράττεται από τη ΔΕΗ καθώς η μη είσπραξή του θα επιφέρει σημαντικές απώλειες στα δημόσια έσοδα και θα δυσχεράνει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Παράλληλα, οι Αρεοπαγίτες, εξετάζοντας την αίτηση αναστολής, είχαν αποφανθεί ότι η ΔΕΗ δε θα πρέπει να διακόπτει την παροχή του ρεύματος στους καταναλωτές που δεν είναι σε θέση να καταβάλουν το επιβληθέν τέλος.

Σχόλια