Εισήγηση στο ΣτΕ να κριθούν παράνομες οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην οδό Πλουτάρχου, στο κέντρο της Αθήνας

0

Να γίνει δεκτή η αίτηση του εκπροσώπου του ιερού ναού Αγίου Νικολάου και του πρώην Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης και δικηγόρου, Π. Πανούρη, με την οποία ζητείται να ακυρωθούν οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου της πρωτεύουσας που ενέκριναν τη μελέτη διαμόρφωσης της οδού Πλουτάρχου σε οδό ήπιας κυκλοφορίας, πρότεινε στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η πάρεδρος Μαρία Σωτηροπούλου.
Η κ. Σωτηροπούλου υποστήριξε ότι τα έργα για τη διαμόρφωση της οδού Πλουτάρχου, στην «καρδιά» της Αθήνας, αποσκοπούν στην ενίσχυση της ασφάλειας της Βρετανικής Πρεσβείας, η οποία βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πλουτάρχου και Υψηλάντου. Οι επίμαχες παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων είχαν ως αποτέλεσμα να παραμείνει επί της οδού Πλουτάρχου μια λωρίδα ανόδου από τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας προς την Υψηλάντου, ενώ πεζοδρομήθηκε η Υψηλάντου από την Πλουτάρχου έως τη Λουκιανού. Σύμφωνα με την πάρεδρο, πριν από όλα αυτά έπρεπε να είχε εκπονηθεί κυκλοφοριακή μελέτη, όπως προβλέπει η νομοθεσία, ενώ πριν από την έναρξη των έργων απαιτείτο επίσης η έγκρισή τους από τον υπουργό Πολιτισμού, καθώς ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου έχει κηρυχθεί νεότερο μνημείο. Επιπλέον, η κ. Σωτηροπούλου ανέφερε ότι αναρμοδίως επελήφθη το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων για τις ρυθμίσεις επί της οδού Πλουτάρχου, καθώς γι’ αυτές αρμόδια είναι τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών και Δημοσίας Τάξης.
Παρέμβαση υπέρ των προσβαλλόμενων αποφάσεων έχει κάνει το βρετανικό κράτος. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Σχόλια