Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το ρατσισμό και τη βία των αστυνομικών αρχών

0

Έκθεση δημοσίευσε η Διεθνής Αμνηστία σχετικά με το μακροχρόνιο καθεστώς της ατιμωρησίας, του ρατσισμού και της υπερβολικής βίας στο ελληνικό αστυνομικό σύστημα.

Βασικό θέμα της έκθεσης είναι οι παράνομες πρακτικές και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αστυνομικές αρχές της χώρας, αλλά και οι μη αμερόληπτες έρευνές τους.

Στην έκθεση απευθύνεται κάλεσμα για  “τη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και αποτελεσματικού μηχανισμού καταγγελιών της αστυνομίας” καθώς και ” ενός μηχανισμού για τη διερεύνηση των καταχρήσεων της αστυνομίας ο οποίος δε θα έχει καμία δομική ή οργανωτική σύνδεση
με την αστυνομία”.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι αστυνομικές δυνάμεις στην Ελλάδα έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση. Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε τον Ιούλιο του 2012, ότι η ελληνική αστυνομία ασκούσε υπερβολική βία κατά των διαδηλωτών αλλά και των κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων και μεταναστών. Στην έκθεση εκφράζεται επίσης ανησυχία σχετικά με την ικανότητα της αστυνομίας να ερευνήσει τις καταγγελίες για κατάχρηση στο εσωτερικό της, κατά τρόπο αμερόληπτο και αποτελεσματικό.

Το Μάρτιο του 2009, η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν κάνει αρκετά για να διασφαλίσουν ότι η αστυνομία της χώρας σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάλεσε την κυβέρνηση να διερευνήσει τα εν λόγω προβλήματα.

Σχόλια