Εκδικάζεται η αίτηση αναίρεσης για την Ρικομέξ

0

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Λινός πρότεινε στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου την αναίρεση της απόφασης του πολιτικού Εφετείου της Αθήνας με την οποία επιδικάστηκε σε συγγενείς θυμάτων της Ρικομέξ συνολική αποζημίωση ύψους 2.000.000 ευρώ, ύστερα από σχετική αίτηση την οποία είχαν καταθέσει τον περασμένο Απρίλιο οι υπεύθυνοι του εργοστασίου. Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Λινού η απόφαση του Εφετείου διέλαβε ανεπαρκείς αιτιολογίες στο ζήτημα της αποδοχής του εγκληματικού αποτελέσματος.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αρεοπαγίτη Ε. Τσακόπουλου, η απόφαση του Εφετείου πρέπει να αναιρεθεί κατά το μέρος που αφορά στην υπαιτιότητα των υπευθύνων, καθώς θεωρεί ότι το Εφετείο για να οδηγηθεί στην κρίση περί ενδεχόμενου δόλου από πλευράς των κατηγορουμένων, αρκέστηκε στη διακρίβωση του διαγνωστικού στοιχείου, υπολαμβάνοντας ότι το βουλητικό τεκμαίρεται κατά ανάγκη από τον υψηλό βαθμό πιθανότητας, με τον οποίο ο δράστης προέβλεψε το αποτέλεσμα ή από την εξ ιδιοτέλειας αδιαφορίας του για αυτό.

Ο κ. Τσακόπουλος πρότεινε την απόρριψη όλων των άλλων ισχυρισμών των υπευθύνων της Ρικομέξ, σχετικά με θέματα παραγραφής αδικημάτων, προσβολής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, κ.λ.π.

Η ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

Σχόλια