Εκδήλωση στην Πάτρα για την ΑΟΖ και το Διεθνές Δίκαιο

0

Το βιβλίο του καθηγητή Χρήστου Ροζάκη «Η αποκλειστική οικονομική ζώνη και το διεθνές δίκαιο» παρουσιάζουν σήμερα Τετάρτη στις 8 μμ, το Πολύεδρο και οι εκδόσεις Παπαζήση, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, στην Πάτρα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Κουμπιάς, ο πρώην δήμαρχος Ανδρέας Καράβολας, ο καθηγητής του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτρης Ψαλτόπουλος και ο συγγραφέας.

Στο βιβλίο του, ο Χρήστος Ροζάκης προσεγγίζει τα θέματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, της εφαρμογής των διεθνών κανόνων για τις χώρες εκείνες που δεν έχουν επικυρώσει μια διεθνή πολυμερή συμφωνία/ συνθήκη (με ιδιαίτερη, βέβαια, αναφορά στη Σύμβαση του Montego Bay για το Δίκαιο της Θάλασσας) καθώς και της αποτελεσματικότητας του Διεθνούς Δικαίου, ως ενός συνόλου δεσμευτικών κανόνων που εφαρμόζονται υποχρεωτικά (και απαρέγκλιτα;) στις διεθνείς σχέσεις.

Ο Χρήστος Ροζάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941. Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Ιλινόις και στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Γενεύης. Εχει διδάξει σε ελληνικά και ξενα πανεπιστήμια.

Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.