Εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας για τους αντιρρησίες συνείδησης [16/5]

0

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αντίρρησης Συνείδησης, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνει εκδήλωση ενημερωτικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα με αντιρρησίες συνείδησης από Ελλάδα, Κύπρο και Γερμανία

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019, και ώρα 19:30 μ.μ., στο Στέκι Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Κυψέλης (Σποράδων 36, Κυψέλη – πίσω από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης).

Ομιλητές/τριες:

Halil Karapasaoglu, διωκόμενος Τουρκοκύπριος αντιρρησίας συνείδησης και ποιητής
Θοδωρής Δημητρακάκης, Έλληνας αντιρρησίας συνείδησης
Αλεξία Τσούνη, Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO)
Ελένη Βεληβασάκη, νομικός, Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Αμνηστίας

Η βραδιά θα κλείσει με απαγγελία σχετικών ποιημάτων του Τουρκοκύπριου αντιρρησία συνείδησης Halil Karapasaoglu από τον ίδιο, και του Έλληνα αντιρρησία συνείδησης Μιχάλη Μαραγκάκη, από τον συγγραφέα Θοδωρή Ηλιόπουλο.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας από διάφορες χώρες του κόσμου του Friedhelm Schneider, Γερμανού αντιρρησία συνείδησης και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO).

Ο Halil Karapasaoglu, διωκόμενος Τουρκοκύπριος αντιρρησίας συνείδησης και ποιητής, θα έρθει από την Κύπρο ειδικά για την εκδήλωση αυτή. Θα μας μιλήσει για την προσωπική του υπόθεση, το κίνημα των αντιρρησιών συνείδησης στην Κύπρο, και για τις θετικές εξελίξεις σε νομοθετικό επίπεδο. Ο Θοδωρής Δημητρακάκης, Έλληνας αντιρρησίας συνείδησης που υπηρετεί κοινωνική υπηρεσία αντί για στρατιωτική θητεία, θα μας μιλήσει, μέσα από την δική του υπόθεση, για την κατάσταση στην Ελλάδα, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και την συνεισφορά των αντιρρησιών συνείδησης. Η Αλεξία Τσούνη, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO), θα μας παρουσιάσει συνοπτικά την κατάσταση στις Ευρωπαϊκές χώρες ως προς την ύπαρξη ή μη υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και την αναγνώριση του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης. Η Ελένη Βεληβασάκη, νομικός, θα μας αναλύσει, εκ μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας, τις συστάσεις της οργάνωσης προς τις Ελληνικές αρχές για την πλήρη εναρμόνιση της νομοθεσίας και της πρακτικής με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχόλια