Εκδήλωση των Δικαστικών Ενώσεων για τον εορτασμό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη

0

Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κα Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, η οποία αναφέρθηκε στο υψηλό ιδανικό της δικαιοσύνης και στην ξεχωριστή συμβολή του στην κοινωνική ισορροπία και στην ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ακόμα, τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης του κύρους και της αξιοπιστίας των δικαστικών λειτουργών μέσα στην παρούσα κρίσιμη περίοδο ενώ ζήτησε από την Πολιτεία να αποδείξει έμπρακτα το σεβασμό της προς τους δικαστές εξασφαλίζοντας αφενός τις προϋποθέσεις για την άσκηση του λειτουργήματός τους και αφετέρου ένα αξιοπρεπές επίπεδο αποδοχών που θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία τους.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα της για λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν αυτή την περίοδο τον ευαίσθητο χώρο της δικαιοσύνης και για άμεση ομαλοποίηση της κατάστασης. Στη συνέχεια, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, διευκρίνισε ότι, αν και είχε διατυπωθεί η άποψη για μη παρουσία του στην εκδήλωση λόγω της επικρατούσας αναταραχής, εκείνος αισθάνθηκε την ανάγκη να βρίσκεται ανάμεσα στους δικαστές για λόγους σημειολογίας και τόνισε ότι η σημερινή ημέρα καλό θα ήταν να λειτουργήσει και ως ημέρα αναστοχασμού.

Συναισθανόμενος δε την οργή της κοινωνίας και την έλλειψη εμπιστοσύνης της στους θεσμούς, τόνισε ότι στόχος της Πολιτείας από εδώ και στο εξής θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος δικαιοσύνης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος σκοπεύει να είναι συνεργάτης των δικαστών στην προσπάθεια αυτή. Καταλήγοντας, επανέφερε το αίτημα της κοινωνίας για ξεκάθαρες απαντήσεις ενώ σημείωσε ότι πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη για αυτοθυσία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου, κα Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων, κ. Φώτης Προβατάς και η αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κα Ιωάννα Καλαντζάκου.