Έκκληση για σύνεση στην επιβολή προσωρινής κράτησης

0

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρης Παξινός, αναφερόμενος στην επιβολή προσωρινής κράτησης, υποστήριξε ότι πρόκειται για «έσχατο μέτρο ποινικού εξαναγκασμού σε μια δικαιοκρατούμενη πολιτεία», στο οποίο θα πρέπει να καταφεύγουν με εξαιρετική φειδώ τα όργανα της πολιτείας.
Ο κ. Παξινός τόνισε πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει επανειλημμένως τονίσει και μάλιστα σε αποφάσεις καταδικαστικές για την Ελλάδα, πως η έκταση της ποινικής αιτιολογίας συναρτάται με τη φύση και τη σοβαρότητα εκάστου υπό κρίση ζητήματος.
«Υπάρχει, άραγε, σπουδαιότερο, εκ φύσεως, ζήτημα από τη στέρηση της ελευθερίας πολιτών, χωρίς αυτοί να έχουν ακόμα δικαστεί; Υπάρχει, ακόμη, σοβαρότερη, εκ των αποτελεσμάτων της, απόφαση, από εκείνη που άγει σε άμεση και αιφνίδια στέρηση της ελευθερίας; Υπάρχει, τέλος, καμιά αμφιβολία για το ότι η επιβολή προσωρινής κράτησης χωρίς να συντρέχουν ευλαβικώς οι προϋποθέσεις του νόμου και, πρωτίστως, χωρίς την παράθεση της απαιτουμένης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, συνιστά ενέργεια νομικώς έκθετη, η οποία γεννά δικαιολογημένη καχυποψία για την αμεροληψία του δικαστικού οργάνου που την επέβαλε, ως και για τα πραγματικά κίνητρα που το ώθησαν στη λήψη της;», διερωτάται ο πρόεδρος του ΔΣΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η ευκολία, με την οποία επιβάλλεται στην ελληνική ποινική προδικασία αυτό το ακραίο, για την προσωπική ελευθερία, μέτρο, ιδίως σε υποθέσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη, γεννά σοβαρές αμφιβολίες για τη βασιμότητα των σχετικών ποινικών κρίσεων. Και απέναντι στο απαράδεκτο, τούτο, φαινόμενο, ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας υποχρεούται να μην παραμείνει παθητικός θεατής».
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ κάλεσε όλους τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις τους με σύνεση, νηφαλιότητα και επιείκεια, «αναλογιζόμενοι πως, σε μια δημοκρατική κοινωνία και οι κρίνοντες κάποτε θα κριθούν, ηθικώς και νομικώς».
Από την πλευρά της η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων σε ανακοίνωσή της, διαμαρτύρεται για το διπλασιασμό των κατώτατων ορίων μετατροπής των ποινών.
«Η σχετική νομοθετική τροποποίηση έγινε λαθραία, χωρίς να προηγηθεί ο αναγκαίος για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, δημόσιος διάλογος», αναφέρεται στην ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «η άμετρη αύξηση των ορίων της μετατροπής πλήττει καίρια τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες και θα οδηγήσει χιλιάδες από αυτούς στη φυλακή. Ο κοινωνικά κυνικός διπλασιασμός των ορίων μετατροπής από το κράτος υποβιβάζει την ποινική δικαιοτική λειτουργία σε μηχανισμό αυξήσεως των δημοσίων εσόδων», επισημαίνει η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, ζητώντας την άμεση ανάκληση του μέτρου και την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος.

Σχόλια