Έκκληση της Ολομέλειας για την διατήρηση της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών

0

 

Ανακοίνωση – απάντηση εξέδωσε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Σύλλογων σε δημοσιεύματα που φέρεται να προαναγγέλουν την αύξηση της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση “Ο μη συνυπολογισμός των καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών στο καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του προηγούμενου έτους έχει ως αποτέλεσμα σημαντικότατη επιβάρυνση των οφειλόμενων τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών”.

Όπως υπογραμμίζεται, τα δεινά μίας πιθανής αύξησης στη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών θα είναι τα ακόλουθα:

1.      Η περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών επιτείνει το δημευτικό αποτέλεσμα του νέου ασφαλιστικού συστήματος.

2.      Η επιβολή νέων επιβαρύνσεων υπονομεύει την βιωσιμότητα του συστήματος, διότι έχει αποδειχθεί ότι κάθε αύξηση εισφορών μέχρι σήμερα οδηγεί σε ελάττωση της εισπραξιμότητάς τους.   

3.      Το νέο μέτρο είναι επιπλέον κοινωνικά άδικο διότι πλήττει δυσανάλογα τους πλέον αδύναμους οικονομικά ελευθέρους επαγγελματίες, τους οποίους  μέχρι σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας διατεινόταν ότι  προστατεύει.  

4.      Η προωθούμενη πρόσθετη εισφοροδοτική επιβάρυνση καταδεικνύει, τέλος, την προκλητική αναξιοπιστία της Κυβέρνησης, η οποία συστηματικά αυτοαναιρείται.

 

Σχόλια