Εκλογές Δικηγορικών Συλλόγων

0

Με σημαντικές αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων πραγματοποιούνται στις 23 και 24 Φεβρουαρίου οι εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων. Σύμφωνα με το νέο Κώδικα Δικηγόρων για την εκλογή στο νέο 25μελές ΔΣ απαιτείται να έχει εξασφαλιστεί το 6% των έγκυρων ψηφοδελτίων στον Α’ γύρο των εκλογών. Αυτό είχε ως συνέπεια να μειωθούν σε σχέση με τις εκλογές του 2011, οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΔΣΑ από 12 σε 8 και οι υποψήφιοι συνδυασμοί από 14 σε 13. Επίσης, κάποιοι από τους υποψήφιους συνδυασμούς θα δηλώσουν ουσιαστικά συνεργασία για τη στήριξη κοινού υποψήφιου προέδρου.

Την Προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών διεκδικούν ο σημερινός πρόεδρος Ι. Αδαμόπουλος, ο γνωστός ποινικολόγος Β. Αλεξανδρής, οι ήδη σύμβουλοι του ΔΣΑ Π. Γαλετσέλλης, Π. Περάκης. Α. Βρεττός και οι δικηγόροι Β. Παπαστεργίου, Π. Παριανός, Γ. Μαραγκός.
Ο σημερινός πρόεδρος Ι. Αδαμόπουλος θα είναι επικεφαλής της «Κοινωνίας Δικηγόρων» ενώ ο Β. Αλεξανδρής διεκδικεί την προεδρία χωρίς συνδυασμό υποψήφιων συμβούλων, έχοντας ωστόσο δεδομένη τη στήριξη στο πρόσωπό του, τουλάχιστον από τρεις συνδυασμούς που κατεβαίνουν χωρίς να έχουν δηλώσει υποψήφιο πρόεδρο και στους οποίους συμμετέχουν γνωστοί συνδικαλιστές όπως οι Δ. Βερβεσός, Θ. Καμενόπουλος, Χ. Τσαγκλή, Γ. Μπουλούκος κ.λπ. , προερχόμενοι από διαφορετικούς χώρους.
Απο τον αριστερό χώρο προέρχονται οι υποψηφιότητες Π. Γαλετσέλλης («Δημοκρατική Συμπαράταξη Δικηγόρων»), Π. Περάκης («Ανεξάρτητη Πρόταση»), Α. Βρεττός («Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» – πρόσκειται στο ΚΚΕ), Β. Παπαστεργίου («Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας», που φέρεται να έχει προσβάσεις στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ), Π. Παριανός («Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας), Γ. Μαραγκός («Αυτόνομοι Μαχόμενοι Δικηγόροι»).
Υποψηφιότητες χωρίς πρόεδρο είναι αυτές των συνδυασμών «Ενιαίο ψηφοδέλτιο – ERGA OMNES – Ωρα Ευθύνης – Δικηγορική Ανανέωση» (με τους συμβούλους Δ. Βερβεσό, Θ. Καμενόπουλο, Χ. Τσαγκλή, Γ. Μπουλούκο), «Ενωμένοι Δικηγόροι» (με τον σύμβουλο Β. Βραχιώτη κ.ά.), «Σύγχρονη Δικηγορία στην πράξη» (επικεφαλής η Χ. Κουντούρη), πολλά μέλη των οποίων στηρίζουν για πρόεδρο τον Β. Αλεξανδρή, «Νέα Γενιά Δικηγόρων», «Μέτωπο Δικηγορικής Αντίστασης» και «Θέμιδος Μέτωπο».

Αντίστοιχα, στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί στις 23 Φεβρουαρίου και οι οι συνδυασμοί που διεκδικούν την προεδρία του Συλλόγου είναι συνολικά επτά.
Ο Συνδυσμός “Ανεξάρτητοι Δικηγόροι Πειραιά” έχει σαν επικεφαλής του συνδυασμού τον Γιώργο Σταματογιάννη, ο οποίος διαδέχεται τον πρώην Πρόεδρο Στ. Μανουσάκη.

Αντίστοιχα, στην “Ενωτική Κίνηση Δικηγόρων Πειραιά” η Μαίρη Φλωροπούλου διαδέχεται, σαν επικεφαλής του συνδυασμού, τον σημερινό Αντιπρόεδρο του ΔΣΠ Ευάγγελο Τσουρούλη.(link)

Ο συνδυασμός “Ενωτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων για την αλλαγή στο ΔΣΠ” με επικεφαλής τον Ιωάννη Καρδαρά ο οποίος εκπροσωπεί τους Δικηγόρους του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δραστηριοποιηθεί έντονα εδώ και αρκετούς μήνες, με αιχμή το θέμα του Δικαστικού μεγάρου.

Άλλοι συνδυασμοί στην εκλογική μάχη για τον ΔΣΠ είναι η “Πρωτοβουλία για την Ανανέωση” (με επικεφαλής τον Παναγιώτη Πετρόπουλο), η “Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων Πειραιά (με υποψήφια Πρόεδρο τη Λίνα Κροκίδη), η “Δικηγορική Συνεργασία” (επικεφαλής ο Ηλίας Κλάππας)και η “Δικηγορική Συμμαχία-Δυναμική Παρουσία” (ο Πολυχρόνης Περιβολάρης είναι ο επικεφαλής).