Εκπρόσωποι του νομικού κόσμου μιλούν για τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα

0

Εκπρόσωποι του νομικού κόσμου, με δηλώσεις τους στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», σχολιάζουν τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο. Η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κ. Β. Θάνου υπογραμμίζει ότι ο δικαστής θα πρέπει πάντοτε να αποφασίζει με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα και χωρίς να επηρεάζεται από την πίεση της κοινής γνώμης. Η κ. Θάνου σημειώνει μάλιστα ότι στη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα μας, οι δικαστές θα πρέπει να συμβάλλουν στην πάταξη της διαφθοράς ενεργώντας με ταχείς ρυθμούς, με αποφασιστικότητα και χωρίς διακρίσεις, ανεξάρτητα από το ποια πρόσωπα προκύπτει ότι ενέχονται στις υπό κρίση υποθέσεις. Από τον ακαδημαϊκό χώρο, την άποψή τους εξέφρασαν οι κ. κ. Χ. Μυλωνόπουλος και Κ. Χρυσόγονος.

Ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, κ. Χ. Μυλωνόπουλος τόνισε ότι η ποινική δικαιοσύνη βιώνει μια δύσκολη καμπή, ενώ η απομάκρυνση της ποινικής νομολογίας από την ποινική θεωρία φαίνεται να δυσχεραίνει την προβλεψιμότητα των ποινικών αποφάσεων. Ο συνταγματολόγος, κ. Κ. Χρυσόγονος υποστηρίζει ότι η επιδεικνυόμενη μηδενική ανοχή της ποινικής δικαιοσύνης προς την παραβατικότητα των πολιτικών προσώπων συνδέεται με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στη χώρα ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, η κάθαρση δε θα επέλθει μέσω των δικαστικών αποφάσεων αλλά μέσα από την αλλαγή των δομών του συστήματος.

Τέλος, τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, εκπροσώπησαν οι κ. κ. Ι. Αδαμόπουλος και Ν. Βαλεργάκης. Ο κ. Ι. Αδαμόπουλος επεσήμανε ότι τα πολιτικά πρόσωπα όχι μόνο δε δικαιούνται να αναμένουν ευμενέστερη μεταχείριση σε σχέση με τους απλούς πολίτες αλλά αντιθέτως όταν προκύπτει διάπραξη οικονομικών εγκλημάτων κατά τη διαχείριση δημοσίου χρήματος είναι προφανές ότι οι πράξεις τους προσλαμβάνουν ιδιαίτερη κοινωνική απαξία και πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά χωρίς όμως να δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για «στοχευμένες» καταδίκες συγκυριακού χαρακτήρα που αποσκοπούν στην εκτόνωση της λαϊκής οργής.

Ο κ. Ν. Βαλεργάκης τόνισε ότι η ποινή της ισόβιας κάθειρξης που επιβλήθηκε στον Β. Παπαγεωργόπουλο είναι υπέρμετρα αυστηρή ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το δικαστήριο θα πρέπει να κρίνει με βάση το νόμο, τη συνείδηση των δικαστών και τα αποδειχθέντα στην ακροαματική διαδικασία και όχι με την ”περιρρέουσα ατμόσφαιρα” και την αντίληψη της κοινής γνώμης».

Σχόλια