Εκστρατεία αποσυμφόρησης των φυλακών ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη κάνει λόγο για «ακατάλληλα» κρατητήρια

0

Εκστρατεία για την αποσυμφόρηση του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος ξεκίνησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης με την πρότασή του για τη μεταφορά των καταδικασμένων αλλοδαπών σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας καταγωγής τους.
Το 48% του συνόλου των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές είναι αλλοδαποί τρόφιμοι.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η εκστρατεία ξεκίνησε από την 28η Σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία στις 25 και 26 Οκτωβρίου 2007.
Ειδικότερα, ο κ. Χατζηγάκης ζήτησε από το Συμβούλιο Υπουργών την υιοθέτηση δεύτερου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τη Μεταφορά Καταδικασμένων Ατόμων και κάλεσε τους ομολόγους του να στηρίξουν την πρωτοβουλία στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς αυτή θα ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία τους.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης – σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση – για την επίτευξη του σκοπού αυτού, θα κλιμακώσει τις ενέργειες και θα θέσει το θέμα και στα ευρωπαϊκά όργανα. Παράλληλα, ο κ. Χατζηγάκης θα πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την προώθηση της πρωτοβουλίας του.
Εν τω μεταξύ έρευνα που διενήργησε ο Συνήγορος του Πολίτη σε κρατητήρια της Βόρειας Ελλάδας διαπίστωσε ότι τα αστυνομικά κρατητήρια είναι ακατάλληλα και οι συνθήκες κράτησης δεν είναι συμβατές με τους όρους προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Όπως αναφέρει ο Συνήγορος, τα κρατητήρια, που ερεύνησε, προορίζονται για την κράτηση ατόμων για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα καθώς αυτά δεν διαθέτουν επαρκή χώρο.
Η ανεξάρτητη αρχή υπέβαλε πόρισμα στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, επισημαίνοντας ότι τα «αστυνομικά κρατητήρια είναι ακατάλληλα για την κράτηση προσώπου πέραν των αναγκών μεταγωγής και ότι οι επικρατούσες συνθήκες κράτησης δεν είναι συμβατές με τους όρους προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και απόλαυσης των δικαιωμάτων των κρατουμένων».

Σχόλια