Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης

0

Με 152 ψήφους υπέρ από τους βουλευτές της ΝΔ και 148 κατά από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη χθες τα μεσάνυχτα μετά τη λήξη της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων.
«Οι πολίτες απαιτούν υπευθυνότητα από όλους. Και από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση. Από την κυβέρνηση να δίνει λύσεις. Και από την αντιπολίτευση να προτείνει λύσεις», είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη δευτερολογία του.
Όσον αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, επισήμανε ότι μπορούσε να γίνει πιο νωρίς «αλλά δεν το κάναμε γιατί αποτελούσε δέσμευσή μας».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου κινήθηκε σε τρεις θεματικούς άξονες: πάταξη της διαφθοράς, προστασία της πολιτικής από εξωθεσμικά κέντρα και ανάκαμψη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
«Μετά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, συμβιβαστήκατε πλήρως με τα μεγάλα συμφέροντα της χώρας. Εγκαταλείψατε τα μεγάλα λόγια για τη διαφθορά κι εσείς και οι υπουργοί σας» κατήγγειλε ο κ. Παπανδρέου.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Χάσατε μεγάλες ιστορικές ευκαιρίες, εγκαταλείψατε τα μεγαλύτερα διαπραγματευτικά όπλα και μάλιστα από το CNN. Εμείς πετύχαμε τη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία μετά το 1974, την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς ν’ ανοίξει μύτη, δουλεύοντας με σχέδιο και προοπτική, χωρίς ανούσιες κορώνες -ο Κ.Παπούλιας, ο Θ.Πάγκαλος, ο Γ.Κρανιδιώτης κι εγώ προσωπικά».
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επικεντρώθηκε στο ασφαλιστικό, το οποίο χαρακτήρισε «πρόσχημα στο θέμα των ελλειμμάτων» και κάλεσε τους εργαζομένους «να ξεσηκωθούν από τώρα και να θέσουν τα αιτήματα τους».
Αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής, σε θέματα περιβάλλοντος και ζήτησε τον ελληνικό λαό «να επιτεθεί προς τα εμπρός, διαφορετικά θα βρεθεί στον τοίχο».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του Συντάγματος, καλώντας χαρακτηριστικά τον Κώστα Καραμανλή: «Απαντήστε κε πρωθυπουργέ τι θα κάνετε; Μήπως χρειάζεται να κάνουμε νέα προεκλογική εκστρατεία γιατί φαίνεται ότι δεν συγκεντρώνετε τις 180 ψήφους».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, προέβαλε το πρόβλημα της ακρίβειας και ζήτησε να χαριστούν τα αγροτικά χρέη, με το σκεπτικό ότι «αφού το μπόρεσε η Δικτατορία, το μπορεί και η Δημοκρατία».

Σχόλια