Έλεγχος και ενημέρωση από τον Εισαγγελέα του ΑΠ

0

Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία σοβαρών υποθέσεων, που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος και εκκρεμούν στα δικαστήρια, ζητεί με εγκύκλιό του προς τις Εισαγγελίες Εφετών όλης της χώρας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιος Σανιδάς.
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι εισαγγελείς καλούνται να τον ενημερώσουν για την εξέλιξη σοβαρών υποθέσεων εμπορίας ναρκωτικών, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, καταχρήσεων σε βάρος του δημοσίου και διαφθοράς υπαλλήλων. Ο κ. Σανιδάς ζητεί να του γνωστοποιήσουν πότε προσδιορίστηκαν να εκδικαστούν οι υποθέσεις αυτές, αν αναβλήθηκαν και αν οι αναβολές ήταν δικαιολογημένες. Επίσης ποιές ποινές επιβλήθηκαν στους κατηγορουμένους και σε περίπτωση απαλλακτικών αποφάσεων, αν έχει ασκηθεί έφεση ή αναίρεση.

«ΑΠΟΤΕΛΕΙ πασίδηλο γεγονός ότι η ποινική Δικαιοσύνη απονέμεται με μεγάλη βραδύτητα» τονίζεται στην εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά προς τους προϊσταμένους στις Εισαγγελίες Εφετών, στην οποία επίσης απαριθμούνται τα βασικότερα αίτιά της.

«Τα κακουργήματα σε πρώτο βαθμό εκδικάζονται κατά κανόνα μετά την πάροδο δέκα και πλέον ετών από της τέλεσής τους και τα πλημμελήματα σε πρώτο βαθμό εκδικάζονται κατά κανόνα μετά την πάροδο πέντε και πλέον ετών, ενώ σε δεύτερο βαθμό άγονται προς εκδίκαση λίγο χρόνο πριν από την παραγραφή τους. Σε υποθέσεις που οι κατηγορούμενοι είναι προσωρινώς κρατούμενοι σε πάρα πολλές περιπτώσεις επιτυγχάνεται η εκδίκασή τους πριν από τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου της προσωρινής κράτησης».

Σχόλια