Έληξε η ποινική εκκρεμότητα του Δημοσίου με έφορο του μουσείου Γκετί

0

Στο αρχείο τέθηκε η υπόθεση της πρώην εφόρου του μουσείου Γκετί, Μάριον Τρου με την ελληνική Δικαιοσύνη όσον αφορά την υπόθεση του χρυσού μακεδονικού στεφανιού του 4ου μΧ αιώνα, για την οποία ήταν κατηγορούμενη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση που υπέβαλε ο συνήγορος της πρώην εφόρου, η οποία δεν ήταν παρούσα στη δίκη της, περί παραγραφής του αδικήματος της υπεξαίρεσης αρχαίου αντικειμένου λόγω παρέλευσης 3ετίας.

Ο συνήγορος της Μάριον Τρου υποστήριξε ότι το αδίκημα που βάρυνε την πελάτισσά του και που στην Ελλάδα αποτελεί κακουργηματικού βαθμού κατηγορία, στις ΗΠΑ διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος και υπόκειται σε τριεετή παραγραφή.

Σχετική γνώμη απέστειλε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και το Ινστιτούτο Διεθνούς Δικαίου. Το δικαστήριο κήρυξε απαράδεκτη την δίωξη σε βάρος της πρώην εφόρου, αφού δέχθηκε ότι το αδίκημα έχει παραγραφεί από το 1996.

Η υπεξαίρεση του χρυσού στεφανιού φέρεται να είχε γίνει το διάστημα Φεβρουάριος 92 – Αύγουστος 93 και μέχρι την, προ ενός έτους, παράδοση του στην Ελλάδα εκτίθετο στο μουσείο Γκετί στο Μαλιμπού των ΗΠΑ.

Σχόλια