Έναρξη εργασιών του 1ου Διεθνούς Νομικού Συνεδρίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

0

Το 1ο Διεθνές Νομικό Συνέδριο, με τίτλο “Ελλάδα: Η διαδρομή από ένα ένδοξο παρελθόν σε ένα ένδοξο μέλλον –  Ο ρόλος των Οικονομικών, του Δικαίου και οι βέλτιστες πρακτικές”, το οποίο συνδιοργανώνεται από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Αμερικανική Δικηγορική Ένωση (American Bar Association), διεξάγεται στις 16 και 17 Ιουνίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος ΩΝΑΣΗ. Μέσω της ιδιαίτερα επίκαιρης θεματολογίας του, αποτελεί αφορμή για συζήτηση και ανάδειξη των προβλημάτων του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης και για την εξεύρεση τρόπων επίλυσης και πραγματοποίησης θεσμικών αλλαγών στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Στα πλαίσια της ομιλίας του, κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος, δήλωσε: «Το Επιμελητήριο μας ανοίγει ακόμη ένα από τα θέματα που ταλανίζουν την οικονομία και την επιχειρηματικότητα και αποτρέπουν τις επενδύσεις, συνδιοργανώνοντας με το ΑΒΑ αυτό το πολύ υψηλού επιπέδου νομικό συνέδριο, το πρώτο διεθνές νομικό συνέδριο του είδους του που διοργανώνεται στην χώρα μας, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η δικαιοσύνη είναι βασικός πυλώνας της ανάπτυξης μια χώρας και της προσέλκυσης επενδύσεων και άλλων εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών».

Ο τέως Πρωθυπουργός και επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Παναγιώτης Πικραμμένος επεσήμανε, κατά την ομιλία του, ότι είναι απολύτως απαραίτητη η προώθηση μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό σύστημα δικαιοσύνης, «προκειμένου να αποκτήσουμε ένα δημόσιο παραγωγικό και αποτελεσματικό και ένα επιχειρηματικό περιβάλλον φιλικό, σταθερό, απλό και εν τέλει ελκυστικό για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις».

Το μέγεθος του προβλήματος του συστήματος δικαιοσύνης της χώρας μας καταδεικνύεται από το μέσο όρο επίλυσης διοικητικών διαφορών, ο οποίος αγγίζει τις χίλιες πεντακόσιες ημέρες, καθώς εκτιμάται ότι εκκρεμούν πάνω από τετρακόσιες χιλιάδες υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια. Για τη βελτίωση της κατάστασης, χρειάζεται ουσιαστικός συντονισμός των τριών λειτουργιών του κράτους, για την επίτευξη του σκοπού κοινωνικής ευημερίας και εμπέδωσης του κράτους δικαίου, η αποσυμφόρηση της ύλης των δικαστηρίων, μέσω της διατήρησης στα δικαστήρια μόνο των σημαντικών υποθέσεων και επίλυσης των υπολοίπων με εναλλακτικές διαδικασίες, καθώς και η αποτελεσματικότερη διοικητική υποστήριξη των δικαστών.

Την έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, θα κηρύξει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλαος Παρασκευόπουλος, ενώ θα μιλήσουν επιφανείς έλληνες και ξένοι ομιλητές, νομικοί, καθηγητές δικαίου και δικαστές πάνω σε θέματα που πραγματεύονται τα προβλήματα και τις αγκυλώσεις του συστήματος που οδηγούν στη βραδεία απονομή της δικαιοσύνης.