Ενημέρωση ΓΣΕΕ από Παπαληγούρα για τον Πτωχευτικό Κώδικα

0

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, είχε συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, προκειμένου να το ενημερώσει για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, οι ρυθμίσεις του οποίου -όπως σημείωσε- ενδιαφέρουν άμεσα όχι μόνο τους εργοδότες, αλλά και τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ΓΣΕΕ διατύπωσε σχετικά ορισμένες παρατηρήσεις τις οποίες και αποδέχθηκε, με τη δέσμευση ότι θα ενσωματωθούν στο τελικό Νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας αποσκοπεί στην περιφρούρηση των θέσεων εργασίας, παρέχοντας «την εγγύηση μιας δεύτερης ευκαιρίας σε επιχειρήσεις που ατύχησαν αλλά αντικειμενικά έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν».

Οι κυριότερες μεταβολές που επέρχονται είναι η κατάργηση της προσωπικής κράτησης του καλόπιστου οφειλέτη, ο εκσυγχρονισμός θεμελιωδών εννοιών της πτωχευτικής διαδικασίας, καθώς και η επιδίωξη διατήρησης της πτωχευσάσης επιχείρησης στη ζωή, με προβλεπόμενη διαδικασία αναδιοργάνωσης της υπό πτώχευση επιχείρησης.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα, δεν θα αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα η απλή χρεοκοπία στις συνήθεις μορφές της, ενώ θα προβλέπονται αντίθετα, αυστηρές κυρώσεις για τη δόλια χρεοκοπία.

Σχόλια