Ενωση Εισαγγελέων: Γενική Συνέλευση με έμφαση στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

0

 

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 31η, ετήσια, τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν μια σειρά θεμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Υπαινιγμοί και βολές για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες στοχεύουν στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αλλά και κατά των πρόσφατων δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού  Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλου «για αυτούς που θέλουν να κάνουν δικαστικά πραξικοπήματα», τέθηκαν από αρκετούς ομιλητές.

Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κας Ε. Κουτζαμάνη, η οποία στιγμάτισε τις προσπάθειες επηρεασμού των δικαστών με νομοθετικές παρεμβάσεις στη διοίκηση της δικαιοσύνης, εύνοια υπέρ συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών καθώς και δημόσιες δηλώσεις για την προσέγγιση ορισμένων υποθέσεων. Η έμφαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κατέστη ιδιαίτερα διακριτή όταν ζήτησε από τους Εισαγγελείς να μη δέχονται εντολές και παρεμβάσεις από οποιονδήποτε, ούτε και από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.  

Στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος έκανε λόγο στη Βουλή “περί δικαστικών πραξικοπημάτων”, απάντησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων,  κ. Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, σημειώνοντας πως «η δήλωση αυτή, είναι ασαφής και αόριστη, επιτυγχάνει μόνο τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και ανησυχίας στο κοινωνικό σύνολο σχετικά με τη νομιμότητα της δράσης των οργάνων της δικαστικής εξουσίας».

Με το Ψήφισμα το οποίο εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων θέτουν εκ νέου θέματα όπως η δημοσίευση του “Πόθεν Έσχες” των δικαστικών λειτουργών και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στιγματίζοντας ιδιαίτερα σχετικές δηλώσεις και πρωτοβουλίες μελών της κυβέρνησης.

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο του Ψηφίσματος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος πατήστε εδώ. 

Σχόλια