Ένοχοι οι πέντε ανήλικοι στην υπόθεση εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ

0

Ένοχοι κρίθηκαν από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης οι πέντε ανήλικοι κατηγορούμενοι στην πολύκροτη υπόθεση της εξαφάνισης του 11χρονου Αλεξ από τη Βέροια.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους πέντε ανήλικους κατηγορούμενους για τις πράξεις της μη σκοπούμενης θανατηφόρας σωματικής βλάβης (στην πλημμεληματική του μορφή, καθώς πρόκειται για ανήλικους) και της περιύβρισης νεκρού, επιβάλλοντάς τους αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα μέχρι την ενηλικίωσή τους.
Εξάλλου, ένοχος για τις πράξεις της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και της υπόθαλψης εγκληματία κρίθηκε ο μεγαλύτερος αδελφός των δύο Ελληνόπουλων.
Τα παραπάνω μέτρα αφορούν -κατά περίπτωση- τα ακόλουθα:
– τον εγκλεισμό των δύο Ελληνόπουλων αδελφών -14 και 15 ετών σήμερα- στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου,
– την ανάθεση της επιμέλειας του Ρουμάνου, του Αλβανού, του Βορειοηπειρώτη (μεταξύ 14 και 15 ετών σήμερα) και του 17χρονου μεγαλύτερου αδελφού των δύο Ελληνόπουλων στις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων των πόλεων διαμονής τους (Βέροια και Αθήνα)
– την προσφορά 4ωρης καθημερινής κοινωφελούς εργασίας σε Κέντρο Μέριμνας για Άτομα με Ειδικές Δεξιότητες της Βέροιας (Ρουμάνος) και στο Γηροκομείο της Βέροιας (Αλβανός)
– την παρακολούθηση θεραπευτικών προγραμμάτων στο Κέντρο Ψυχικής Αγωγής Βόλου (δύο Ελληνόπουλα), καθώς επίσης στα νοσοκομεία “”Παπανικολάου”” της Θεσσαλονίκης (Ρουμάνος, Βορειοηπειρώτης) και “”Γ. Γεννηματάς”” των Αθηνών (Βορειοηπειρώτης).
Πρόκειται για μέτρα τα οποία στοχεύουν στην αντιμετώπιση της παραβατικής τους συμπεριφοράς και στη μέριμνα για την κοινωνική τους επανένταξη.
Το δικαστήριο έκρινε ότι ο θάνατος του Άλεξ επήλθε ακαριαία από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχθηκε στο γνωστό επεισόδιο με την παρέα των πέντε ανηλίκων, στην πλατεία του Δημαρχείου της Βέροιας και ότι το άψυχο πτώμα του 11χρονου μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο ακατοίκητο σπίτι της οδού Έλλης.
Το δικαστήριο δεν υιοθέτησε το σενάριο της «Μπαρμπούτας» -όπως περιγραφόταν στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης- κρίνοντας ότι η εκδοχή αυτή δεν αποδείχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία.
Επίσης, το δικαστήριο απέρριψε τα όποια σενάρια αναπτύχθηκαν περί απαγωγής, παιδεραστίας και εμπορίου ανθρώπινων οργάνων, σχετικά με την τύχη του 11χρονου.
Ο πρόεδρος του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων, Νίκος Βόκας, δεν υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Ν. Καραμολέγκου για τη διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελία της Βέροιας, προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν τέλεση -από τους νεαρούς καθώς και άλλων προσώπων, ιδίως του παππού του Ελληνόπουλων- του αδικήματος της «έκθεσης σε κίνδυνο ζωής».

Σχόλια